Обвиниха полицейски шефове за кражба на цигари за 2.3 млн.

Специзвеното “Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми тримата служители на МВР, задържани за кражба на контрабанди цигари.

367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв., иззети като веществени доказателства, са изчезнали от склад на МВР в плевенското с. Згалево още през 2014 г., но липсата била установена едва две години по-късно, а извършителите - сега.

Тримата полицаи - Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов, са обвинение за кражба в особено големи размери и представляваща особено тежък случай,  чрез използване на техническо средство и автомобил, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Маринов е бивш началник на Второ районно управление в Плевен и дори за кратко беше и.д. шеф на дирекцията на полицията в града. Христов пък е началник на РУП Белене, а преди това е оглавявал плевенската Икономическа полиция. 

Христов, Маринов и Дамянов са задържани за 72 часа и предстои съдът да реши дали да ги остави за постоянно под стража в ареста. 

От събраните до момента доказателства се установява, че кражбите са извършвани основно през нощта, като тримата са влизали в помещенията с помощта на стълба през капандура във вътрешната част на склада, откъдето са изнасяли кашони с цигари. Те са били разпространявани на територията на област Плевен. 

Досъдебното производство е било образувано срещу неизвестен извършител за това, че през 2009 г. е държал на склад акцизни стоки без бандерол - общо 621 475 кутии цигари, предимно от марките Victory, Raquel и МG. Поради неразкриване на извършителя на престъплението обаче делото е спряно, а веществените доказателства се останали в склада. 

Едва през март миналата година е била извършена проверка, при която е установено, че металната врата е заключена с катинар и верига, имало и поставен печат на МВР, но въпреки това част от цигарите липсвали. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини