В навечерието на референдума Турция забранява израза „не“

Най-популярното в Турция сатирично списание „Пингвин“ онагледява яростния дебат около предстоящия референдум с карикатура, на която озадачен гласоподавател е ококорил очи върху текста в избирателната бюлетина: “evet” (да) или “terorist” (?).

В действителност, с наближаването на референдума за промяна на конституцията на 16 април, видно от многобройните афиши залели Истанбул г-н Ердоган и правителството шумно рекламират положителния вот, създавайки допълнителни трудности за гласуване с “hayir” (не).

В публична реч турският президент нарече онези, които ще гласуват с „не“ на референдума „поддръжници на превратаджиите“, посочвайки, че „терористите и сепаратистите (намеквайки за ПКК) и техните привърженици“ също щели да гласуват с „не“. Кметът на Анкара пък написа в Туитър, че „всички предатели на Турция ще гласуват с „не“. В този смисъл следва да се чете и риторичното послание в карикатурата в „Пигвин“: Ти или си с нас или си с терористите.

Демонизацията на израза „не“ днес достига абсурдни равнища в Турция.

Брошура на Министерството на здравеопазването срещу тютюнопушенето бе внезапно иззета от разпространение поради отпечатаната на първата й страница с главни червени букви дума “heyir”. „Това е за да не се въвеждат хората в заблуждение“, пояснява турски депутат. Номинираният за Оскар чилийски филм „Не“, който разказва за поражението на режима на Пиночет във всенароден референдум, бе снет от излъчване по турския кабелен доставчик Digiturk. Купената наскоро от приятелска на Ердоган катарска компания Digiturk отказа коментар за БиБиСи по случая.

Изразът „не“ днес старателно се избягва дори в ежедневната реч. Популярният сред консерваторите характерен израз “hayiri cuma” (пожелание за благословен петък) днес е подменен на “cuma mubarak”, поради двусмисленото му асоицииране с “hayir” (не)!

Източник: ВВС

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини