100 000 лева глоба за партии, ако агитират с SMS

От 10 000 до 100 000 лв. глоба ще плащат политическите партии, които агитират с електронни съобщения или писма избирателите си преди двата вота тази година, съобщава Монитор.

Санкцията, която е заложена в Закона за защита на личните данни, ще бъде налагана, без да се правят предварителни предписания. Това съобщиха вчера от Комисията по защита на личните данни.
"Вече пращахме предупреждения на миналите избори. Сега ще налагаме максимални глоби", обясни Красимир Димитров, член на комисията. Той уточни, че използването на телефонните номера и адресите на хората е сериозна злоупотреба с лични данни.
Комисията за защита на личните данни не е дала становище за "следенето" в интернет. Причината - никой от пишещите закона за електронните съобщения не ги бил поканил.
"Ще видим първо как се прилага този закон и после ще направим това, което е в правомощията ни", обясни Мария Матева, член на комисията. Според председателя й Венета Шопова нямало проблем органите на реда да знаят с кого си чати в скайпа, ако ползват информацията само при разкриване на престъпления и по регламентиран ред.
Комисията ще подпише споразумения с Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност", на база на които ще си сътрудничат при хващане на злоупотреби с лични данни.
"Още не сме се договорили с ДАНС, но агенцията ще ни сътрудничи, когато следим кога събират лични данни, как ги съхраняват и кога ги унищожават", коментираха от комисията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини