ГЕРБ и Атака не са полезни за страната

"Всеки път, когато поставям въпроса за отсъствието на съдържателна алтернатива на тройната коалиция, го правя по-скоро като израз на огромното си съжаление. Съзнавам, че демокрацията не търпи състояние на безалтернативност".
Това казва пред вестник "Сега" заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.
Според него "антропологически алтернативи може да има, но те не са съдържателни". "Парламентарната опозиция не е припозната за алтернатива на управлението. Тази констатация не е израз на политическа гордост или високомерие, а на загриженост. Бих искал ние да имаме за реална политическа алтернатива партиите от нормалния демократичен спектър, а не "Атака" и ГЕРБ - те не биха могли да бъдат полезна за страната алтернатива", казва още Местан.
По повод на призивите за провеждане на предстоящите парламентарни и европейски избори в един ден заместник-председателят на ДПС казва, че "и тази тема е със силен популистки заряд".
"Ще подложа на критичен анализ предложението за промени в конституцията, които да направят възможна идеята за 2 в 1. Първо, няма конституционна забрана за провеждането на една дата на два, дори на три избора. Целият проблем произтича от това, че не е възможно точно тези избори да бъдат в една дата.
Най-късната дата за евроизбори е 14 юни и това не го решава България. А най-ранната дата за избори за 41-во НС е 25 юни. Предложението за промяна на конституцията няма за цел да се премахнат нарочни конституционни забрани (такива няма), а да се съобрази основният закон със случайно обстоятелство - близост на два избора, което - бог знае - кога ще се случи отново.
Особено неприемливо е, че се посяга на фундаментален принцип, какъвто е продължителността на мандата, защото в крайна сметка инициаторите на конституционната промяна имат за цел да съкратят мандата на 40-ото НС, а мандатът на всяко следващо НС от устойчив да стане плаващ, с възможност да бъде прекратен два месеца преди датата на свикването му. Не вярвам икономията на средства да е първопричината.
Всъщност избори 2 в 1 не са чак толкова евтини. Това е един удобен параван, зад който се прикрива страхът да не се прескочи значително по-високата бариера за европейски парламент, което би направило непрестижен вота за национален парламент за съответната политическа сила. Това е не просто обяснимо, но и разбираемо притеснение, което все още не е аргумент за конституционна промяна", подчертава Лютви Местан.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини