Изкуственият интелект се научи да краде кодове и да пише собствени програми

Изкуственият интелект става все по-умен. Учени демонстрираха, как системата DeepCoder е станала толкова умна, че взаимства кодове от други програми, за да реши основни проблеми.

Екипът, създател на изкуствения интелект, не възнамерява да се откаже напълно от програмистите – те искат само да улеснят хората в разработването на програми без да са им нужни познания по програмиране.

DeepCoder е проект на Майкрософт и Кеймбриджкия унивеситет, той използва техники за обучение, имитиращи невронната мрежа в човешкия мозък, в който информацията се обработва и оценява, с цел да бъде взето най-правилното решение.

Това означава, че изкуственият интелект е способен да мисли сам, без да е необходимо изборите, които прави да са програмирани предварително.

DeepCoder може сам да определи каква част от кода ще доведе до желаните резултати. Разработчиците му твърдят, че на теория хората биха могли просто да му споделят идеята за програма, която биха искали да създадат.

Програмистите вече знаят как да използват части от кодове от други общественодостъпни програми, но системи като DeepCoder умеят да търсят и мислят много по-бързо от по-ранните системи за изкуствен интелект.

DeepCoder може да комбинира кодове по начин, който хората дори не са си представяли.

Вместо да преценява всеки код по метода на пробата и грешката, както по-ранните системи, DeepCoder може да предскаже предварително кои части от него ще му бъдат полезни.

Системата може да се самоусъвършенства, учейки се от собствените си избори.

Това означава, че скоро ще се появат програми, способни да откриват грешки в софтуера и да идентифицират дадени обекти в изображения много по-бързо, без на програмистите да им се налага да си мръднат пръста.

Трябва ви програма, която да премести всичките ви снимки от един компютър на друг, докато в същото време ги оразмери ? Един ден тя ще се появи на пазара.

Засега DeepCoder е полезен при разрешаването на прости проблеми, които включват не повече от 5 реда код. Изследователите обаче се надяват да усъвършенстват системата и да улеснят хората без познания в програмирането.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини