Убиецът Тома се разхождал из Пловдив, докато го издирвали

Районната прокуратура в Пловдив ще повдигне обвинение за бягство от затвора и притежание на амфетамини срещу Тома Ендрев, излежаващ присъда за убийство.

Това съобщи на специална пресконференция районният прокурор Гергана Мутафова, цитирана от БТА и bTV.

32-годишният затворник успя да избяга на 21 февруари, докато е бил ескортиран само от един надзирател и без белезници от затворническото общежитие към пловдивския затвор. Ендрев бе обявен за издирване и задържан вчера в квартирата на бившия затворник Мариан Пенев на пловдивската улица "Телериг". 

От прокуратурата обявиха, че по време на издирването са проверени 15 квартири, жп и автогари, както и сигнал за пребиваването на Ендрев във Варна.

Докато го издирвали обаче избягалият убиец се е разхождал необезпокоявано по главната улица на Пловдив. На записи от охранителни камери Тома Ендрев бил забелязан заедно със своя приятел от затвора Мариан Пенев. Полицаите претърсили четири свързани с него адреса, но не открили нито него, нито издирвания. 

Гергана Мутафова обясни, че в този момент разследващите прибегнали до „оперативна комбинация” – подвели Пенев да отиде до пловдивска болница, след като му било съобщено, че приятелката му е в тежко състояние. Там той бил арестуван и полицаите го принудили да ги заведе до адреса, където Тома Ендрев се укривал. 

По думите на районния прокурор има данни, че Ендрев е бил два пъти в апартамента на Пенев - в петък и събота, като последния ден е останал да преспи там. 

При задържането у Ендрев е бил открит под 1 грам амфетамин, за което също ще му бъде повдигнато обвинение. Към настоящия момент на Мариан Пенев все още не е повдигнато обвинение, но ако се окаже, че са събрани достатъчно доказателства за укриване, това ще се случи”, посочи прокурор Мутафова, цитирана от "Фокус".

По случая ще бъде извършена и проверка в затвора в Пловдив от ГД "Изпълнение на наказанията" за неизползването на помощни средства при конвоирането на затворника. 

По закон за бягството си от затвора Тома Ендрев може да получи още до 3 години "лишаване от свобода".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини