Български шофьор очаква смъртна присъда в Иран

След четири месеца в неизвестност шофьорът на ТИР Живко Русев от Гълъбово бе открит в ирански затвор. Той е заплашен с екзекуция заради трафик на 135 кг. хероин.

Новината бе потвърдена от външното министерство, където вчера следобед по случая се събра спешна кризисна група, информира в-к "24 часа". Говорителят на министерството на външните работи потвърди информацията на печатното издание. "Българин е обект на съдебно разследване, при което е обвинен в трафика на голямо количество наркотици. Наказанието е смъртна присъда", според иранското законодателство. Говорителят подчерта, че министерството "работи по случая, след като беше информирано".

През цялото време дъщеря му мислила, че баща й се е задомил с рускиня в Армения, а от фирмата работодател първо мълчали, а накрая подали сигнал за изчезнал шофьор, но със съвсем друго име. 55-годишният Живко Стефанов Русев бил арестуван през септември в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога.

Властите в Техеран обяснили вчера на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 грама хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.

Българската фирма, за която е работел Русев, не се е намесила и не е предупредила българските власти, които научили неотдавна за случая. Случаят трябва да бъде обсъден по време на посещението на ирански заместник-министър на външните работи, който се очаква между 2 и 3 февруари в София. Повече от 230 души бяха екзекутирани през 2008 г., срещу 317 през 2007 г. Убийството, изнасилването, въоръженият грабеж, трафикът на наркотици и изневярата са престъпленията, за които в
Иран се прилага смъртно наказание.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини