Иракски бойци стъпиха в западен Мосул

Иракски сили навлязоха в квартал в западен Мосул за първи път, откакто преди няколко дни започна операцията за отнемане на района от "Ислямска държава".

Това съобщи радио Би Би Си, което има пратеник на мястото на сраженията.

Близо денонощие преди стъпването си в тази част на града иракски спецчасти и полиция отвоюваха международното летище край него.

Но на армията, която досега се движеше в пустиня и земеделски земи, предстои да се сражава в плътно застроен град.

Терористите от ИДИЛ са се укрепили в западната половина на Мосул, след като миналия месец бяха окончателно изтласкани от източните му квартали.

През нощта въздушни удари са подготвили напредването по терена.

"Тук вече започват истинските боеве", е казал пред Би Би Си полковник, командващ акцията.

Този етап от сраженията ще бъде особено тежък, тъй като улиците са тесни и гъстонаселени. Освен това в района има квартали, които симпатизират на ИДИЛ.

Листовки, предупреждаващи, че започват сражения, са били пуснати от въздуха на западен Мосул.

Представители на ООН на терена са разтревожени за цивилното население и особено за децата. По тяхна оценка още около 800 000 мирни жители остават в града.

Отделно и Франс прес потвърди, че иракските сили за сигурност са установили пълен контрол над летището на Мосул и са влезли днес в западната част на града. Агенцията се позова на иракски офицер.

Сами ал Аризи, лейтенант от елитните антитерористични части на Ирак е казал, че е превзета и казармата Газлани и село югоизточно от Мосул. После иракските сили са атакували джихадистите в квартал Ал Маамун.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини