Дрогиран и пиян швед изправя на нокти ченгета в Барселона

Шведът, който вчера вкара полицията в Барселона в инфарктно преследване на краден камион, пълен с бутилки газ, не е терорист.

Това потвърдиха днес местните власти, цитирани от Франс прес.

Йоаким Робин Бергрен просто празнувал преди опасното си изпълнение си и имал тежка нощ, напоена с алкохол и наркотици, поясни полицията в испанския град.

Мъжът беше арестуван след каскадата, изправила на нокти силите на реда поради ужасяващата прилика с кървавите джихадистки престъпления с камион в Ница (юли 2016 г.) и Берлин (декември 2016-а).

Но бързо станало ясно, че това не е умишлено престъпление, а приумица на 32-годишния швед, който не бил на себе си от купонясване.

Днес началникът на полицейската дирекция на Каталония, където е Барселона, каза пред журналисти, че Бергрен е прекарал нощта в "тежко празнуване".

20 хиляди евро за пиене и разкош

"Той е похарчил много пари и е направил неща , които най-вероятно са го държали в еуфория часове наред", каза полицейският шеф, деликатно намеквайки, че задържаният е тъпкан с наркотици.

По-рано вестник "Паис", цитиран от ТАСС, писа, че гражданинът на Швеция е бил на парти и за една нощ е пропилял около 20 хиляди евро за пиене, наркотици и "услуги от сексуален характер".

В досегашните публикации за тази история няма сведения откъде пощръклелият шофьор в Барселона е разполагал с толкова пари, нито става ясно дали са му стигнали.

Към сутринта, според очевидци, шведът показвал "хаотично поведение". Объркан, той се опитал да открадне един след друг няколко автомобила, преди най-после да успее да подкара малък камион, натоварен с 200 бутилки пропан-бутан.

След като бил преследван от полицията 3 километра и разпилял половината бутилки, камионът накрая навлязъл на скорост в насрещната посока на кръгово движение.

Тогава се блъснал в няколко коли и най-накрая в стена, и вече се наложило да спре. Това станало около 11 ч местно време във вторник.

Преди това полицаите стреляли по камиона в опит да прекратят опасния му устрем. Обездвижила го обаче стената, не куршумите.

Трима души са леко ранени в целия екшън. Сред тях е една бразилка, ударена от падаща газова бутилка по време на преследването.

Самият водач не е ранен, поясниха от полицията. Той е задържан и обвинен в "кражба на моторно превозно средство, нападение на полицейски служители, безотговорно шофиране, причиняване на наранявания и щети".

Макар и здрав, той е бил настанен в болница, в психиатрично отделение. А първоначалното му състояние било е такова, че полицията не можела да го разпита, пояснява "Паис".

Нищо терористично, само импровизация

В близките дни Бергрен ще бъде разпитван от съдия, който трябва или да потвърди, или да отхвърли полицейските обвинения. 

Днес от полицията изрично потвърдиха уверенията на испанския вътрешен министър от предния ден: по улиците на Барселона не се е разиграла терористична атака.

"Инцидентът не е бил планиран, той е импровизиран", разясниха властите.

Изяснено е, че Бергрен пристигнал в понеделник в Барселона от Москва, където пък отишъл през Копенхаген. Има сведения, че всъщност възнамерявал да отиде в Мадрид, но или е изпуснал самолета, или е предпочел да остане в Каталония.

Шведски съдебни документи, цитирани от Франс прес, показват, че преди 2012 г. той е лежал в затвора. Не се знае обаче за какво е бил осъден, тъй като с изтичането на пет години подробностите били заличени от криминалното му досие.

След престоя си зад решетките той бил съден и глобяван още два пъти, но за три провинения - за шофиране под влияние на наркотици, за самата употреба на наркотици и за носене на забранено оръжие, конкретно месингов бокс.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини