Кризата ни удря през май

През 2009 г. се очаква фирмената задлъжнялост да достигне над 200 млрд. лв., заради наслагването на различни кризи. Това заяви председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев. Статистиката на БСК сочи, че задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката през 2007 г. са се увеличили драстично. В сравнение с 2006 г. ръстът на задълженията е скочил с 35,4 млрд. лв. или с 43 %. Най-засегнати са секторите на недвижимите имоти, строителството, търговия и ремонт, горива и т.н. Много фирми в този сектор нямат необходимите средства за постепенно погасяване на взаимните си задължения, което допълнително затруднява производствената дейност на предприятията.

По думите на Данев, ако се запази този процент на покачване, може да се очаква, че към 31 декември 2008 г. задълженията на предприятията от нефинансовия сектор ще достигнат 165 млрд. лв. Към 2009 г. ситуацията ще е крайно сложна, като се очаква задълженията на предприятията до достигнат над 200 млрд. лв. В сравнение със средногодишното нарастване на задълженията през 2003 – 2006 г. (10,8 млрд.лв.), увеличението е с 3,3 пъти по-голямо.

По думите на заместник-председателя на БСК Камен Колев за 2008 г. 55 на сто от българските предприятия са с просрочени задължения, което значи, че всяка втора фирма е с просрочен договор.

Банковото кредитиране е другият проблем, който влошава ситуацията около задлъжнялостта на фирмите. Оттам идва и проблемът с банковата ликвидност. Банките вдигат лихвите по депозитите, което говори за проблеми с ликвидността. От там се вдигат и кредитите.

По думите на Данев с банките се сключват договори за кредит при едни лихвени условия, а в последствие тези условия се променят от банките и така се налага на предприятията да плащат по-високи лихви.

Кризата се очаква у нас след май месец, каза още Данев.

По изчисления на БСК загубите на фирмите от газовата криза са 230 млн. лв. Според него газовата криза показва, че политиците могат да диктуват икономическите интереси. По думите му буферите в Бюджет 2009 от 10% ще засилят негативното движение в икономиката ни и докато не се възстанови икономиката на САЩ, няма шанс кризата да бъде спряна и в Европа. Може да има фалити на малки и средни фирми, каза още той.

Драматично се променя търговският баланс на страната през последните месеци. Рязко намаляват обемите и цените на продукцията. Търговският ни баланс е силно застрашен и заради спада на чуждестранните инвестиции, каза председателят на БСК.





Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини