12 г. затвор за Радослав, намушкал 13 пъти ученичка

Пернишкият окръжен съд осъди на 12 г. затвор 29-годишния Радоcлaв Koлeв, който на 18 януари м.г. намушка 13 пъти с нож 15-годишната Зорница Спасова.

Радослав Колев и Зорница се познавали от 2015 г., когато започнала връзката им, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Мъжът обаче често упражнявал физическо насилие срещу момичето, отправял закани както срещу нея, така и срещу семейството й. В началото тя се притеснявала да разкаже на родителите си за поведението на приятеля си, но впоследствие споделила за това с майка си. 

Родителите на Зорница се противопоставили на връзката й с Радослав и настояли тя да се прекрати. На 17 януари м.г. ученичката се обадила по телефона на приятеля си и му съобщила, че приключва връзката си с него. Младият мъж обаче не приел това и заявил, че трябва отново за разговарят, но тя повече не му се обадила. 

На следващия ден, около 7 ч. сутринта, 15-годишната Зорница тръгнала от дома си в Радомир към училището в гр. Перник, в което учела. До автобусната спирка момичето било придружено от баща си. Докато пътувала в рейса Радослав Колев многократно й звънял по телефона, но тя не отговаряла на обажданията му. Раздразнен от нежеланието й да разговаря с него, мъжът решил да отиде в Перник. 

Когато момичето стигнало до Градската автостанция в Перник, за да се качи на автобус за училището, Радослав вече бил там. Тичайки той се приближил към Зорница и разгневено я попитал защо не отговаря на телефонните му обаждания. Тя нищо не му отговорила. Тогава младият мъж извадил джобен сгъваем нож и започнал да нанася удари с ножа по цялото тяло на ученичката.

След това Колев прибрал ножа и се отдалечил, но не след дълго се върнал, вдигнал падналата Зорница и се качил в спрелия на спирката автобус, като помолил шофьора да ги откара до Центъра за спешна медицинска помощ. Междувременно свидетели сигнализирали на тел. 112 и пристигналите патрулки спрели автобуса. 

Пострадалата ученичка била транспортирана до МБАЛ-Перник в критично състояние. По тялото й са преброени 13 рани, като момичето е оцеляло единствено в резултат на своевременната и висококвалифицирана медицинска помощ, допълват от държавното обвинение. 

Радослав Колев е задържан, като при извършения обиск у него са открити и иззети сгъваемия нож и метален бокс. 

Изготвената по делото химическа експертиза на кръвна проба, взета от подсъдимия установила наличие на упойващо вещество – тетрахидроканабинол, резултат от употреба на марихуана, канабис и т.н. 

От заключението на съдебно психолого-психиатрична експертиза на 15-годишната Зорница е установено, че тя страда от посттравматично стресово разстройство, тревожен-хиподепресивен синдром, разгърнало се като последица от преживения изключително тежък стрес. Извършеното спрямо нея е възможно в бъдеще да има трайно неблагоприятно отражение върху психичното й здраве. 

Радослав Колев е признал вината си пред Окръжния съд в Перник, затова делото е протекло по реда на съкратеното съдебно производство. Така присъдата на мъжа е намалена с 1/3 до 12 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим. Освен това 29-годишният мъж трябва да заплати на пострадалата обезщетение в размер на 100 000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини