Изграждат нова джамия в Кьосево

Изображение 1 от 5

    Нова джамия изграждат в кърджалийското село Кьосево. Молитвеният дом почти е готов до покрив и се намира край пътя Кърджали - Ардино. След студените януарски дни, строителните дейности започнаха отново. Всеки ден на строежа се включват като доброволци местни жители, които помагат на наетите майстори. До джамията е изградена и нова сграда, където ще се проведат обучения по основни познания на Ислямската религия. В нея ще има и гостна стая, където ще могат да нощуват преминаващи през селото хора. 

    „В момента сме към края на градежа на 24-метровото минаре на джамията. Предстои оформянето на купола”, сподели 65-годишният Ахмед Юздемир от ардинското село Брезен. Той е един от най-добрите строители на минарета в областта. Досега е изградил над 6 минарета в селата Чубрика (Ардинско), Глухар (Кърджалийско), Бук и Лъжичник (Крумовградско).

    Джамията в Кьосево ще побира над 200 молещи се, очаква се да бъде завършена до края на април. Кьосево бе единственото кърджалийско село, където досега нямаше мюсюлмански дом. Вярващите отиваха на байрамски намаз (молитва) и петъчна молитва до близкото село Бойно или до джамията в кърджалийския квартал „Прилепци”.

    Средствата за строителството на джамията по думите на местните хора са от истанбулската община Есенюрт и със съдействието на Главното мюфтийство, но са предвидени и дарения.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини