Виена планира до 2025 г. само 20% от трафика в града да е автомобилен

Изображение 1 от 2

    До 2025 година велосипедният и пешеходният трафик и общественият транспорт във Виена трябва да представляват 80% от висчки пътувания в града. Автомобилното движение следва да представлява не повече от една пета от транспорта. Тази цел си е поставила градската управа на Виена – и е впрегнала набор от програми за постигането й.

    „Искаме да имаме просторни, свободни улици – това пряко влияе на качеството на престоя на хората в града,“ казва Ангелика Винклер, зам.-директор на Административен отдел 18 „Градоустройство и благоустройство“ във Виена, по време на форума „Градове на бъдещето – Интелигентна мобилност“ в София. Тя дава за пример емблематичната виенска улица Мариахилфщрасе. Някога широка и удобна за ходене, прорязана единствено от трамвайното ртрасе, в края на миналия век тя е тотално превзета от автомобилите. Осъзнавайки как хората са изтикани на ръба на улицата, градската управа постепенно връща пешеходния облик на Мариахилфщрасе и днес тя е оживено и приятно за хората място в града.

    Около 39% от обитателите на австрийската столица пътуват с обществен трнспорт днес. Други 27% предпочитат да се движат пеш, а 7% – с колело. Малко над четвърт предпочитат автомобила. „Ние искаме към 2025 година повечето превози да стават с градския транспорт, с велосипед или пеш“, обясни Винклер.

    Изграждането на велосипедни алеи е една от мерките в тази посока. От 2000 г. досега вело-мрежата се е разраснала с 50% и обхваща плътно целия град. Заедно с това във Виена действа и схема за споделени велосипеди.

    В централната градска част са формирани зони с успокоен трафик – с ограничение на скоростта до 30 км/ч., където приоритетът е за пешеходците и велосипедистите.

    „Нямате нужда от кола, за да шофирате в града“, казва още Ангелика Винклер. „Във Виена имаме и споделени автомобили“.

    Още по-интересна е картината във Виена в новите квартали, които се изграждат в периферията на града. „Много инвеститори имат излишни паркинкги в подземията на жилищните сгради, защото много жители нямат автомобили. Подземните гаражи не могат да се запълнят. Отдаваме това на факта, че сме се постарали да предложим различни модели на движение: споделени автомобили и паркоместа за тях близо до местоживеенето на хората. Имаме също и покрити мини-гаражи за прибиране на електрическите велосипеди“. Това допълва концепцията за „точки за мобилност“ – места в кварталите, където всеки може да остави своето колело, е-велосипед или друго лично, малко превозно средство, за да се качи на трамвай, автобус или метро и да се озове в центъра бързо.

    Източник: greentech.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини