Запълване на дупки: Хиляди без тапия учат децата в училище

Хиляди учители без дипломи обучават децата в училище.

Около 3000 са преподавателите, които влизат в клас без да имат тапия  за педагози. Това призна председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя съобщи, че хилядите учители без диплома са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози.

Те са назначени със статут на „нередовни“ учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лв., обясни още Такева, цитирана от "Монитор".

В някое малко населено място учител с диплома от езикова гимназия преподава чужд език на децата.

Едновременно с това, отново заради недостига на учители, над 5500 пенсионирани педагози преподават в клас.

"Нередовни" педагози имало и в София. В столицата обаче ставало дума за специалисти с висше, които обаче нямали диплома за упражняване на учителската професия. Това съобщи шефката на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

В София най-търсени са преподавалите по математика, чужди езици и информационни технологии.

Недостиг от 6000 преподаватели ще има в цялата страна в близките години според данни на СБУ. Най-драстична е липсата при педагозите по физика, които в момента са едва 600, като се очаква в близките години около половината от тях да се пенсионират.

Подобно е положението и при химиците в клас, които са 893-ма, но се очаква около една трета от тях да излязат в заслужена почивка.

Като основна причина за недостига Янка Такева посочи ниското възнаграждение. Учителите, които пък знаели чужди езици, се насочвали към частния сектор или към чужбина именно заради по-високите възнаграждения.

Едва 44-ма са педагозите по италиански език в цялата страна, по испански са 183-ма, по френски – 271, а по немски – 802-ма.

От тази година преподавалите получават по-високи заплати. Увеличението е средно 10%. Така минималните възнаграждения в сектора се увеличават от 600 на 660 лв. Старшите учители и възпитатели пък ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726.

Школските директори ще са със заплата от поне 825 лв., а техните заместници - със 770 лв. От тази година обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати.

В същото време студентите по педагогика надхвърлиха курсистите по право. Това показва шестото издание на рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера в Министерството на образованието и науката. 12 652-ма са записаните да учат за учители, а мераклиите да стават юристи са 10 605.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини