Петстотин американски военни пристигнаха в Румъния

Контингент от 500 американски военни от сухопътните сили на САЩ с танкове, военни автомобили и артилерийски оръдия, пристигна снощи в румънската военна база "Михаил Когълничану".

Военните ще останат в базата, намираща се в окръг Констанца, в продължение на девет месеца, за да укрепят отбранителните сили на източния фланг на НАТО.

"Тук сме, за да бъдем готови за всякакви заплахи, да подсилим капацитета на всички наши партньори от Източна Европа. Тази операция беше тест и за нас, за да проверим скоростта си на реакция", заяви майор Скот Стивънс от Трета бронетранспортьорна бригада пред в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Офицерът беше един от първите, които пристигнаха в базата "Когълничану" преди няколко дни, за да подготви посрещането на транспорта. Военните машини идват от щата Колорадо в централната част на САЩ, прекосявайки океана и след това преминавайки през Германия и Полша.

Военните ще представят днес бойната си техника, която идва за пръв път в Румъния.

Преди дни външният министър на Русия Сергей Лавров нарече действията на НАТО в Румъния и България провокация. Като провокации той определя и обявените от някои страни членки на блока планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура.

Руският министър на външните работи изразява и тревога от увеличаване на мащаба и броя на натовските учения близо до границите на Русия. "Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа", допълва той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини