Лекари спасиха бебе, родено само 600 грама

Лекари от отделението по неонатология на Университетската болница в Бургас спасиха бебе, което се родило само 600 грама.

Малката Екатерина се появява на бял свят преждевременно на 24 ноември и дори след раждането теглото и спада до 570 грама. Три месеца по-късно обаче момиченцето вече тежи 1800 грама, а когато достигне 2 килограма, родителите й ще могат да си го приберат вкъщи. 

„Цели 8 години водихме борба, за да я имаме. Бременността ми не беше никак лека, имах прокървявания почти всеки месец. Стигна се до забавяне на развитието на плода като размери”, разказа днес пред Нова телевизия майката Ева Гогова, която вече може да храни детето си с шише след дългия му престой в кувьоз. 

Бащата Деян Гогов пък каза:

"Усещането беше шокиращо първия път, когато я видях, просто не знаех къде се намирам. Вече всички сме спокойни и щастливи, че я имаме”. 

Д-р Антонио Душепеев - началник на родилното отделение, коментира, че са били на границата на възможното, но смятат, че 3 месеца по-късно са успели окончателно.  

„Това е един комплексен случай, при който, ако не беше Ева, едва ли щяхме да стигнем толкова далеч и толкова успешно, помогна ни с психологическата си настройка. Беше един доста дълъг лечебен и диагностичен процес", каза той. 

"Това не е въпрос само на тегло, а въпрос на цялостна незрялост на организма – на белия дроб, сърдечно-съдова система, храносмилателна система. Справянето с всеки един проблем е предизвикателство”, допълни д-р Стилияна Томова - началник на неонатологичното отделение. 

Щастливите родители се надяват скоро да имат и второ детенце.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини