Евакуацията около язовир Оровил остава в сила

Остава в сила евакуацията на близо 200 хиляди души в Северна Калифорния, живеещи в района на големия язовир Оровил, чийто преливник се напука опасно.

Това предадоха снощи Ройтерс и БТА.

Същевременно властите обмислят как да се направи така, че хората да могат да се приберат по домовете си. Това заяви на пресконференция вчера Кори Хъниа, шериф на окръг Бют.

Калифорнийските власти източват вода от язовира, за да понижат натиска от нея върху повредения преливник на язовира, който стана причина за евакуация вчера.

Хъниа заяви, че решението да бъдат накарани хората да напуснат домовете си не е било лесно и че основното съображение, което е надделяло, е било да се гарантира сигурността на хората.

Той посочи, че е възможно да се наложи първо да бъде поправен преливникът на язовира и едва тогава да бъдат пуснати хората да се върнат вкъщи. Той не се ангажира с конкретни времеви срокове.

Шерифът добавие, че над 500 затворници от затвора на окръг Бют са били безопасно прехвърлени в съседния окръг Аламида.

Документи показват, че природозащитници са алармирали през 2005 г. за състоянието на преливника на язовира. Щатските власти обаче са настояли, че съоръжението е безопасно, предаде Асошиейтед прес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини