"Булгаргаз" поиска газът да поскъпне с над 32% от април

Държавният газов търговец "Булгаргаз" поиска увеличение на природния газ с 32.44% от началото на април. Окончателното предложение за изменение на цената ще бъде внесено за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) след месец. Ако то остане непроменено, през второто тримесечие на годината стойността на природния газ ще бъде 371.1 лв. за 1000 куб. м, или с 90.89 лв. повече в сравнение с настоящата цена.

В тази сума не се включват разходите за ДДС и акциз, както и таксата за пренос на горивото, която от миналото тримесечие се калкулира и заплаща отделно, като идеята е размерът й да започне да се определя по нов входно-изходен модел. Към момента тя е 19.73 лв. на 1000 куб. м, които се събират от "Булгаргаз" и се превеждат на преносния оператор "Булгартрансгаз".

Шоково увеличение

Ако предложението на "Булгаргаз" за повишаване на цената бъде одобрено, това ще е най-голямото поскъпване на природния газ от началото на 2014 г. насам. До внасянето на окончателното предложение на компанията обаче остава месец, а практиката досега показва, че регулаторът рядко удовлетворява исканията, посочени в ценовите прогнози на дружествата.

За предишното тримесечие държавният монополист първоначално прогнозира увеличение от 10.23%, а впоследствие внесе предложение за ръст на цената с 13.53% с аргумента, че в началото на 2017 г. се очаква доставните цени на горивото да нараснат. Одобреното от КЕВР в края на декември поскъпване обаче беше с 4.65% до 280.21 лв. за 1000 куб. м.

Няколко дни преди решението на регулатора от "Булгаргаз" обявиха, че ако повишението бъде само с 4.65%, за първото тримесечие на 2017 г. дружеството ще отчете загуба от 34 млн. лв., което би било първият отрицателен финансов резултат от година насам. От своя страна в ценовия си доклад от КЕВР посочиха, че през втората половина на 2016 г. разходите на "Булгаргаз" за доставката на газа са били по-ниски от предвидените, което е позволило на търговеца да отчете по-високи печалби за периода.

Аргументите на "Булгаргаз" 

В оповестената прогноза за цените през второто тримесечие от компанията отново посочват, че одобрените от КЕВР продажни цени за първите три месеца на 2017 г. са били по-ниски от доставните, при които "Булгаргаз" купува горивото от руския доставчик "Газпром". Цената на природния газ е пряко свързана с тази на петрола, предвижданията на анализатори са тя да се запази на равнища от около 50-55 долара за барел и през 2017 г., което означава, че през годината е малко вероятно да има резки поскъпвания на газа.

Върху ценообразуването влияние оказва и курсът на лева към щатския долар, който от началото на годината като цяло намалява, но понижението идва след рекордните за последните години стойности, достигнати в края на 2016 г.

Взетото от регулатора в края на декември решение за по-умерено поскъпване на природния газ през първото тримесечие на 2017 г. на практика донесе спокойствие на клиентите през зимните месеци, когато потреблението е най-високо. Ако КЕВР беше приела предложеното от "Булгаргаз" поскъпване с над 13%, това щеше да доведе до промяна и в цените на топлоенергията и електроенергията, произвеждани от топлофикациите, за които газът е основна суровина. Така дори и сега предложеното от държавния газов търговец значително поскъпване да бъде одобрено, то ще се случи след края на отоплителния сезон, когато сметките за отопление намаляват и се предполага, че потребителите биха приели по-лесно повишението на цените. То обаче ще е шоково за индустрията - основно торовите заводи и други големи предприятия.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини