Осъдиха Навални, спират го да се кандидатира срещу Путин

Магистрати в руския град Киров признаха опозиционния лидер Алексей Навални за виновен по делото "Кировлес". Все още обаче не е ясна присъдата.

Заради обвинителната присъда руският опозиционер няма да може да се кандидатира за президент за изборите през 2018 г., предаде Интерфакс.

Законът за президентските избори в Русия гласи, че осъдените по текстове, предвиждащи тежки присъди, губят правото да се кандидатират, заяви за агенцията адвокатът на подсъдимия Олга Михайлова. 

Навални е обвинен в злоупотреба с дървен материал на стойност около половин милион долара. Днес той бе признат от съда за виновен като организатор на кражба наред с обявения за негов съучастник Пьотр Офицеров.

Съдът започна четенето на присъдата; наказанието ще бъде посочено в заключителната й част, уточнява ТАСС. Прокурорите по повторното дело срещу Навални и Офицеров поискаха за тях присъди от пет и четири години затвор условно. Първоначалните присъди за същия срок бяха отменени миналата година от Върховния съд, но той насрочи ново дело в град Киров. Междувременно Навални обяви, че ще бъде конкурент на Путин на изборите за президент през 2018 г.

Придружен от съпругата и от адвокатите си, опозиционерът пристигна за огласяването на присъдата с приготвен багаж - за в случай че бъде арестуван в съдебната зала. Навални твърди, че е невинен и че процесът срещу него е с политически мотиви. 

Опозиционерът бе многократно арестуван, а понякога и вкарван в затвора за участие в демонстрации. 

По-рано този месец Европейският съд за правата на човека осъди Русия по случая с многократните му арести и разпореди държавата да плати на Навални 50 000 евро за нанесени морални вреди.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини