Меркел и Шидло: Рано е да говорим за отмяна на санкциите срещу Москва

Рано е да се говори за отмяна на санкциите срещу Русия - ситуацията в източна Украйна остава тежка, а споразуменията от Минск не се изпълняват.

Такава позиция изрази канцлерът на Германия Ангела Меркел при посещението си в Полша. 
От своя страна полската министър-председателка Беата Шидло изрази съгласие със становището на Меркел, посочва Дойче веле.

Тя съобщи, че преди срещата си с полските лидери е разговаряла по телефона с руския президент Владимир Путин за конфликта в Източна Украйна и го е призовала да повлияе на свързаните с Русия сепаратисти в Донбас.

Меркел пристигна във Варшава като ответен жест на миналогодишното посещение на Беата Шидло в Германия. Освен с нея тя се срещна и с президента Анджей Дуда, и с представители на политическите сили в страната.

Сред обсъжданите теми са миграционната криза, евроинтеграцията, бъдещето на НАТО при администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп.
Меркел засегна и разрастването на десния популизъм в Полша, както и проведените в страната реформи, които предизвикаха неодобрение в ЕС.

Шидло от своя страна напомни за полското недоволство от проекта "Северен поток 2" за доставяне на руски газ към Европа по дъното на Балтийско море.

Като цяло двете страни споделят общи позиции по икономиката и сферата на сигурността.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини