БСП с нова коалиция от 6 партии, разделя се с ромските

6 партии подписаха договор за новата коалиция "БСП за България". Досега обединението се казваше "БСП лява България" и в него влизаха 13 партии.

Това стана ясно по време на пресконференция на лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с коалиционната политика на партията, предаде "Фокус“.

"Подписахме договора за новата коалицията, която се казва "БСП за България“, каза тя и припомни, че новото име на коалицията е било утвърдено на 49-ия конгрес. 

Нинова уточни, че новата коалиция не е механичен сбор от партии за употреба на власт и за субсидии, а политически съюз от съмишленици и екип от партии, които споделят платформата на БСП и които имат реални последователи. По думите ѝ в миналото политиката на партията са правени съюзи, само за да се влезе във властта

„В БСП повече няма да правим такива коалиции“, категорична бе тя. 

Нинова заяви още, че в новата коалиция влизат: 

- ПП "Екокласност“ 

- "Нова зора“ 

- Комунистическа партия на България 

- Земеделски съюз "Ал. Стамболийски“ 

- Политически клуб "Тракия“ 

Партия "Български социалдемократи" ще вземе решение евентуално за присъединяване към коалицията до 11 февруари, каза Нинова. Тя отбеляза, че са решили две ромски партии да не бъдат включени в новата коалиция, защото те били едни от най-ярките примери за издигане на собствени кандидати срещу БСП на местни избори и за общински съветници.

"Край с тази безпринципност. Това е коалиция за дълъг път, за всички видове избори“, заяви лидерът на БСП и посочи, че в договора съществува изричен текст, който гласи, че партия, която се регистрира самостоятелно за участие в избори, се изключва от коалицията. 

"От други ден започваме разширяването на коалицията с подписване на двустранни споразумения с около 10 граждански структури, патриотични съюзи, съюзи на потребители, студентски съюзи. Това са структури, които тъй като не са партии не могат да влязат в състава на коалицията, но могат да участват в общата политика“, коментира Нинова.

В коалицията "БСП лява България“ досега влизаха формациите: ПП "Движение за социален хуманизъм“, ПП "Европейска сигурност и интеграция“, ПП "Български социалдемократи", ПП "Политическо движение ЕВРОРОМА“, Партия на българските комунисти, ПП Политическо движение "Социалдемократи“, ПП "Съюз на комунистите в България“, ПП "Обединена социалдемокрация“. 

В началото на 44-то Народно събрание БСП ще внесе предложение за намаляване на субсидията на партията, съобщи Корнелия Нинова. Тя посочи, че затова в договора са записали, че коалиционните партньори ще си намалят процента на субсидията, която получават - от 75 процента, както е било досега, на 50 процента.

Утре "БСП за България" ще се регистрира в ЦИК за участие в парламентарните избори, посочи тя. Нинова добави, че допълнително ще бъдат подписани двустранни споразумения за сътрудничество с коалицията с около десет граждански сдружения и патриотични съюзи. 

В събота (11 февруари)  на заседание на Националния съвет на БСП трябва да одобрим водачите на листи и местата на гражданските квоти, съобщи Нинова.

В неделя на конгреса БСП гласува и нов партиен устав. Една от  промените предвижда, тези които са били 12 години в парламента - три пълни мандата, вече да не могат да се кандидатират за депутати. Част от засегнатите обаче реагираха остро."Ветеранът" в НС Георги Божинов заяви, че това е евтин популизъм.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини