Рекс Тилърсън положи клетва като държавен секретар на САЩ

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс закле Рекс Тилърсън като държавен секретар, предадоха Асошиейтед прес, ТАСС и БТА.

На церемонията в Белия дом присъстваше и президентът Доналд Тръмп.

"Този човек се ползва с уважение в цял свят. Сега обаче започва най-важното му пътешествие", каза Тръмп.

Вчера Сенатът на САЩ одобри кандидатурата на Тилърсън за първи дипломат на страната с 56 на 43 гласа. За бившия шеф на петролния гигант "Ексон Мобил" гласуваха всички републиканци, трима демократи и един независим.

Президентът изрази увереност, че новият държавен секретар ще осъзнава необходимостта "да укрепва съществуващите съюзи и да създава нови" в името на стратегическите интереси и страната и сигурността на американците.

"Вие наследявате огромни предизвикателства в Близкия изток и по цял свят, но аз наистина вярвам, че можем да постигнем мир и стабилност в тези неспокойни времена", заяви Тръмп.

Тилърсън благодари на президента за оказаното му доверие, на колегите си за помощта в подготвянето му да работи на новата длъжност и на "огромното множество" от познати и непознати негови доброжелатели.

Още днес Тилърсън ще проведе първата си среща като държавен секретар. Ще му гостува германският външен министър Зигмар Габриел.

В навечерието на посещението си Габриел заяви, че ще занесе предложение за приятелство и доверие в САЩ.
"Искаме да изясним на американските си партньори нашите виждания, нашите интереси и нашите ценности и се стремим към добър, открит и приятелски диалог", каза Габриел.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини