6 г. затвор за машиниста от катастрофата край Калояновец

Окръжният съд в Стара Загора осъди на 6 г. затвор машиниста Христо Тиляшев за катастрофата на жп гара Калояновец, при която загина колегата му Венко Тодоров.
Тежкият жп инцидент стана на 12 юли 2014 г. Тогава бързият влак №8601 София-Варна дерайлира в района на жп гара Калояновец. Четирима от пътниците бяха с по-тежки наранявания, а машинистът - 38-годишният Венко Тодоров, загина на място.

Вторият машинист - 42-годишният Христо Тиляшев, за когото се оказа, че е управлявал композицията, също бе ранен. Той стана и единственият обвиняем по делото. 

На 16 февруари м.г. Тиляшев бе осъден на 8,5 години затвор от друг състав на Старозагорския окръжен съд, но присъдата бе отменена от апелативните магистрати в Пловдив и делото бе върнато за ново разглеждане в Стара Загора.

Вчера пледоариите продължиха близо 8 часа в съдебната зала, съобщи местният сайт "Старозагорци". Прокурорът Ваня Меранзова поиска ефективно наказание от 7 години и 6 месеца "лишаване от свобода" за Христо Тиляшев, а адвокатът на машиниста Хари Хараламбиев настоя за пълното му оневиняване.

Според обвинението, всички факти и доказателства говорели за вината на Тиляшев, който не намалил скоростта от 106 км /ч преди навлизане в гара Калояновец на разрешените 40 км/ч. Машинистът грубо нарушил всички възможни инструкции, закони и наредби, липсвали доказателства, че е бил направен опит за екстремално спиране. 

Предвиденото по Наказателен кодекс наказание е затвор от 5 до 15 години, но обвинението настоя за среден размер на присъдата. 

На противоположната позиция застана адвокат Хари Хараламбиев, който твърди, че липсват категорични доказателства за вината на клиента му, а прокуратурата била предубедена. „Призовавам за справедливост, а не за милост!“, настоя юристът. 

В крайна сметка окръжните магистрати постановиха ефективна присъда от 6 години затвор за Христо Тиляшев, който веднага след произнасянето на решението обяви, че ще обжалва пред Пловдивския апелативен съд.
 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини