Гръцките фермери блокираха българската граница отново

Гръцките фермери блокираха главен път Е79 при разклона за село Промахон в непосредствена близост до българо-гръцката граница.

Така около 13 часа беше спряно е преминаването на автомобили и в двете посоки на границата. След намесата на гръцките власти работата на граничния пункт беше възстановена около 14:15 часа, съобщиха от МВР.

От вътрешното министерство съветват българите да не пътуват към този граничен пункт. В момента там има колона от 3 километра с автомобили.

През последните години по това време гръцките фермери блокират границата ни с искания към правителството си за повече субсидии.

Тази година блокадата на границата стана въпреки засиленото полицейско присъствие от гръцка страна в района на граничния пункт Промахон – Кулата. Гръцките власти обещаха, че ще направят всичко възможно да не се стигне до блокади на граничната бразда.

Гръцките фермери обаче са успели да промъкнали през полето на групи. Около 13:30 часа във вторник те са блокирали пътя с телата си, след като тракторите не са успели да преминат през охраняваните пунктове от полицейските части, предаде БГНЕС от мястото на събитието.

От понеделник е затворен и граничният пункт "Евзони" край Гевгелия на границата с Македония. Македонските власти съобщиха, че трактори са били поставени на двете платна и границата може да се преминава само пеша. Блокирани също са пътният възел за Идомени и обходните пътища до него.

За влизане в Гърция от македонска страна остават отворени два гранични пункта - този край град Дойран и Меджитлия.

Всяка година от последните 10 години гръцките фермери, които по това време нямат никаква работа, блокират границата, нанасяйки големи щети на бизнеса. За 2016 г. по оценки на бранша те възлизат на около 20 млн. лв.

Остава "загадка" защо всяка година гърците, които уж твърдят, че протестират срещу политиката на правителството си, идват с тракторите си на българската граница, а сега вече и на македонската, а не отидат в Атина, където има по-голяма вероятност да бъдат чути от премиера Алексис Ципрас, отбелязва БГНЕС.

Преди да бъде блокирана границата, българските власти уверяваха, че се очаква ситуацията по границата с Гърция да се реши по дипломатичен път.

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов проведе телефонен разговор с гръцкия си колега, отговарящ за обществения ред. Николаос Тоскас го уверил, че гръцката полиция предприема всички необходими мерки, за да не бъде допуснато блокиране на пътя към България и границата между двете държави, е посочено в съобщение на МВР.

Въпреки уверенията Узунов е наредил на главния секретар на МВР Георги Костов да замине за Благоевград, за да бъдат обсъдени и координирани на място конкретни действия при евентуална промяна на ситуацията.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев пък изпрати писмо до гръцкия си колега Христос Спирдзис, в което се казва, че очаква Гърция да предприеме всички мерки, за да не допусне затваряне на граничните пунктове и възпрепятстване на свободното движение на стоки и товари между двете държави.

Алексиев е изпратил писма и до европейските комисари Виолета Булц и Елжбиета Биенковска, с които ги информира за ситуацията на българо-гръцката граница.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини