КАТ засече над 10 000 нарушения на пътя само за седмица

10 543 нарушения на пътя са установени в страната само за седмицата от 23 до 29 януари, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според данните на Главна дирекция „Национална полиция“ 5287 от констатираните нарушения са засечени в присъствието на контролен орган. Издадени са 5170 фиша и са съставени общо 3849 акта. Издадените електронни фишове са 5843. 

Броят на установените неправоспособни водачи е 316. Според статистиката през 2016 година близо 30 000 души са заловени да шофират, без да имат книжка. 

202 души са управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол, от тях 92 с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. 

За периода са настъпили 71 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 5 души, 80 са пострадали. От началото на годината смъртта си на пътя са намерили 27 души, а над 340 са били ранени.

"МВР ще продължи да следи отблизо данните за тенденциите на пътя и редовно да анализира дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя. Стремежът на ръководството на МВР е подобряване безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените", се казва в официалното съобщение. 

След промените в Закона за движение по пътищата, който влезе в сила от 21 януари, Пътна полиция вече сваля табелите на коли за тежки нарушения на шофьорите. Само за първата седмица след измененията са били махнати номерата на 65 автомобила, отчетоха от КАТ. Най-често такова наказание получават употребилите алкохол и водачите без книжка.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини