Топ приоритет пред Гълъб Донев: Младежите, не пенсионерите

Младежката безработица, а не минималната пенсия е по-големият проблем за служебният социален министър Гълъб Донев.

"Имаше парадокс преди години - в Северозападна България отказваха да работят за 700 лева заплата. Фактът, че някои от младите хора не искат да учат или работят, или са трайно безработни, след време ще им изиграе лоша шега", посочи той. Иначе се съгласи, че лансираните от Патриотичния фронт 300 лв. минимална пенсия са желание на всеки пенсионер.

Служебният министър на труда и социалната политика посочи, че биографията му в социалната сфера е доста дълга. Обадил му се лично президента Румен Радев, за да го покани в служебния кабинет. "Не съм политически обвързан с нито една партия – работил съм с Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова, Тотю Младенов", коментира той пред Нова тв.

Относно факта, че минималната заплата у нас е най-ниска от целия Европейски съюз, Донев заяви: "Минималната заплата се следи изкъсо. Много са факторите, които влияят върху МРЗ. Това показва икономическото ниво, както и какво може да отдели държавата и бизнеса за минималната работна заплата. Наскоро Жан-Клод Юнкер постави като приоритет за всички държави да има минимален доход, но в зависимост от икономическото развитие на държавите".

Въпреки че служебният премиер Огнян Герджиков постави за задача проверка на обществените поръчки на правителството "Борисов 2", Донев ясно заяви, че тези анализи няма да бъдат изработени изцяло от него.

"Влизам в това правителство чисто експертно. Всеки от служебните министри може да определи приоритетите, които ще следва в следващите два месеца и половина. Направил съм първоначален преглед на всички обществени поръчки, които се изпълняват в момента", поясни той.

И добави, че задача на всяко едно правителство, което идва на власт е да прегледа предишното състояние и да знае откъде започва.

"Това е нормално. Трябва да се направи задълбочен анализ", категоричен бе Гълъб Донев.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини