Австрия ще забрани пълното забулване на публични места

Австрия планира да забрани пълното забулване на лицето на публични места, обяви центристкото коалиционно правителство, цитирано от Ройтерс, ДПА и БТА.

Вчера кабинетът публикува пакет от по-твърди мерки за интегриране на мигрантите и мерки за борба против безработицата.

Новата коалиционна програма цели да неутрализира нарастващата подкрепа за крайнодясната Партия на свободата, която от месеци води в социологическите проучвания.

Преди парламентарните избори догодина канцлерът Кристиан Керн от левоцентристката Социалдемократическа партия се опитва да си върне политическата инициатива, като постигне бързо споразумение с консервативния си коалиционен партньор - Австрийската народна партия.

"Интеграцията е най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справи нашето поколение политици", каза на пресконференция канцлерът Кристиан Керн.

"Политиците започнаха да предлагат решения прекалено бавно", призна той.

"Вярваме в отворено общество, което се базира на открита комуникация. Пълното забулване на лицето на публични места противоречи на това и следователно ще бъде забранено", се казва в текста на коалиционното споразумение, публикуван вчера.

Използваният термин означава, че забраната ще обхваща мюсюлманската бурка и никаб, които покриват цялото или по-голямата част от лицето. Не е ясно дали ще включва други немюсюлмански дрехи, скриващи лицето.

Австрия, в която живеят 8,7 милиона души, прие около 130 000 мигранти през последните две години.

Правителството се опитва да върне в родните им страни по-голям брой мигранти, които не са получили бежански статут, като налага глоби от до 15 000 евро, ако откажат да си тръгнат.

Коментари в сайта

Последни новини