Герджиков нареди: Без компромиси с обществените поръчки

В рамките на двуседмичен срок, не повече, искам да ми представите аналитични доклади за състоянието в министерствата.

С тези думи служебният премиер проф. Огнян Греджиков се обърна към министрите по време на първото заседание на служебния кабинет. 

В началото той ги поздрави. 

"На добър час и дано Бог е с нас. Официалните церемонии приключиха. Няма да казвам като Чърчил - кръв, пот и сълзи. Няма съмнение, че ни чака много сериозна работа", заяви Герджиков, цитиран от "Фокус". 

Той изтъкна, че времевият хоризонт пред служебния кабинет е много близък - предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 26 март.

"Не сме като редовен кабинет с хоризонт 4 години, нашето е бягане на 100 м. Това значи, че стартът е изключителен важен, всяка десета от секундата може да е фатална", допълни той.

"Затова искам да ви призова всички да бъде максимално мобилизирани и организирани. Разчитам, че работата ви ще внушава стабилност и спокойствие в обществото. Нека това, което редица анализатори и политици подчертаха - експертността и професионализма да го защитим. Обещахме в предходните дни да разкрием лошите практики и злоупотреби", каза още служебният премиер.

Той подчерта, че очаква конкретни предложения и иска от министрите да обърнат особено внимание на обществените поръчки. 

"Една много болна и важна тема за нашето общество, която присъства и в препоръките на ЕК в последния доклад за механизма за наблюдение на съдебната система. Затова призовавам към безкомпромисен и внимателен анализ на обществените поръчки. Не призовавам за отмяната на всички обществени поръчки, но трябва много да се внимава, тъй като става дума и за поръчки с европейски средства. Да не се получи така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи. Искам да помоля да бъдем много решителни и безкомпромисни, когато се открият нередности, нарушения", призова той. 

Миналата седмица за изобличаване на евентуални злоупотреби  призова президентът Румен Радев, а Бойко Борисов също се обърна към служебните министри да "разровят всичко" и да сигнализират прокуратурата.

До 10 февруари - отчет за председателството на ЕС 

Огнян Герджиков нареди още да му бъде предоставена информация за свършеното по подготовката българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година - "следващата много важна тема". 

"Деница Николова, ресорният вицепремиер, днес пътува с президента в Брюксел. Надявам се това официално посещение да даде сериозен тласък, но не можем да смятаме, че единствено тя ще свърши работата, тъй като подготовката на председателството засяга всички сфери. Най-късно до 10 февруари на бюрото ми да има информация за свършеното по подготовката на това председателство. Ще помоля и специално министъра на културата за културната програма, която има значение", поясни служебният премиер.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини