Ключови срещи на Радев в ЕК, ЕП и НАТО

Румен Радев заминава на първата си официална визита зад граница днес - в Брюксел.

Вместо с правителствения „Еъбръс” обаче до белгийската столица президентът и водената от него делегация ще летят с транспортния самолет „Спартан”, предаде БНР.

От президентството потвърдиха, че това се прави от съображения за икономии. За сметка на икономиите полетът с военния самолет ще продължи двойно повече от времето, за което би летял правителственият самолет. 

В белгийската столица държавният глава ще бъде на двудневно посещение. За днес са предвидени срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. 

На 31 януари президентът Румен Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавният глава ще посети офисите на българската делегация в Главната квартира на НАТО и ще се срещне с нейните членове. 

В рамките на визитата си президентът Радев ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа в Монс. 

Румен Радев, който до неотдавна беше генерал от ВВС, ще проведе среща „на четири очи“ с генерал Къртис Скапароти - върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. 

След това ще се проведат пленарни разговори между водената от българския президент делегация и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. 

По-късно държавният глава ще се срещне с българските военнослужещи във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Според някои съобщения на срещите ще бъде планирано голямо учение на НАТО в България тази година, в което ще участват хиляди военни от много страни.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини