Магистрати осъдиха указа на Тръмп против имиграцията

Главните прокурори на 15 американски щата и на окръг Колумбия (с Вашинигтон), вчера осъдиха антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп, съобщи БТА.

Юристите са от щати, в които общо живее близо една трета от населението на САЩ.

В съвместни комюнике главните прокурори, всички от Демократическата партия, наричат указа на Тръмп "антиамерикански и незаконен" и изразяват увереност, че той ще бъде анулиран от съдилищата.

"Ние осъждаме указа на президента Тръмп, който противоречи на конституцията, на ценностите на Америка и е незаконен, и ще работим заедно, за да гарантираме, че федералното правителство се подчини на конституцията, уважава нашата история на нация, основана на имиграцията и не визира никого единствено заради неговата националност или вяра", посочват главните прокурори.

По-рано съдии в най-малко пет щата блокираха изпълнението на указа от федералните власти, предаде Ройтерс. Но някои представители на властта вчера не искали да изпълнят решенията на съдиите.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви в изявление късно снощи, че "ще се съобрази със съдебното разпореждане", като същевременно ще прилага указа на Тръмп, за да "гарантира, че тези, които влизат в САЩ, не представляват заплаха за страната ни и за американския народ".

Остри политически спорове

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър настоя вчера държавният глава да оттегли указа, тъй като заради него САЩ изглеждат "по-малко хуманни, по-малко безопасни, по-малко американски". Шумър се зарече, че демократите ще внесат законопроект, чрез който да противодействат на указа.

Републиканският сенатор Джон Маккейн днес определи документа като "объркващ" и повдигащ множество въпроси. Ефектът от имиграционните мерки на Тръмп "в някои райони вероятно ще дадат на Ислямска държава (нови основания - бел. ред.) за пропаганда", каза Маккейн.

Той запита защо сред засегнатите страни е Ирак, където американската армия се бори заедно с иракските въоръжени сили срещу терористичната групировка. Маккейн бе подкрепен от колегата си Линдзи Греъм.

"Опасяваме се, че в крайна сметка този указ ще се превърне в собственоръчно нанесена рана в борбата срещу тероризма", посочиха сенаторите в изявление, подчертавайки, че САЩ не бива да спират притежателите на зелени карти "да се върнат в страната, която наричат свой дом".

Те изразиха опасение, че указът "може повече да помогне на терористите да набират членове, отколкото да подобри сигурността ни".

Сенатор Маккейн също така посочи, че е разтревожен от включването на главния стратег и бивш ръководител на предизборната кампания на Тръмп Стивън Банън в Съвета за национална сигурност.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини