Разработиха водно конче - киборг

Фирмата Draper разработва контролираща насекомо "раница" с интегрирани енергийна, насочваща и навигационна системи. 

За съвременните технологии е невъзможно да създадат робот, който да е с качествата на водно конче. Така че за сега кибернетиката прави опити да поеме управлението на реални насекоми. През последните няколко години учените успяха да поемат контрола над  големи насекоми, като използваха електрически импланти, но методът е с ограничени възможности за приложение в реалния свят.

Сега инженерите от Draper, компанията в Кембридж, Масачузетс обединяват услия с медицински център Howard Hughes, за да създадат водно конче - киборг. Проектът DragonflEye съчетава "миниатюрна навигация, синтетична биология и невротехнология", пише spectrum.

За да управляват водните кончета нервната система на насекомите се модифицира генно, така че да реагира на светлинни импулси. Методът, наречен оптогенетична стимулация, ще направи възможно водните кончета да провеждат наблюдения или да пренесат полезен товар, като извършват контролирани полети.

Цялата електроника е вместена в малка "раница", което означава, че малките насекоми (като пчели и водни кончета, за разлика от големите бръмбари) могат да летят с нея. Използвани са соларни панели за нужната енергия, което свежда до минимум необходимостта от батерии. Интегрирани са системи за ориентиране и навигация, така че е напълно възможна независима навигация извън контролирана среда.

Мускулите на насекомото се контролират, като изследователите активират специален тип "кормилен" неврон със светлинни импулси. Тези управляващи неврони действат като мост между сензори водното конче и неговите мускули, което означава, че достъпът до тях осигурява много по-надеждна форма на контрол върху движението на насекомите.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини