Съвременна алхимия: превърнаха водород в метал

От близо 100 години, учените се опитват да открият начин да превърнат най-лекия химичен елемент – водорода в метал.

Съвременни алхимици от Харвардския университет най-накрая успяха да получат малко количество от най-редкия и вероятно най-ценен материал на планетата.

Металният водород би могъл да внесе революция в областта на технологите и да позволи създаването на супербързи компютри, високостокорстни ливитиращи влакове, ултра ефективни превозни средства, както и да промени драстично почти всички процеси, които работят с електричество.

Благодарение на металния водород, човечеството ще има възможност да изследва отделечения космос както никога преди.

Но перспективата за това светло бъдеще е изложена на риск, ако следващата стъпка на учените – да установят дали металът е стабилен при нормално налягане и температура – не се развие по план.

Професор Исак Силвера и д-р Ранга Диас, авторите на революционното откритие твърдят, че то е като Свещен граал за физиците.

Метален водород не се е образувал на Земята никога преди.

В момента миниатюрното късче метал, може да се види само през два диаманта, използвани за разбиване на течния водород, при температури много по-ниски от точката на замръзване.

За целта било необходимо огромно налягане – много по-голямо от това в центъра на Земята.

Късчето метал останало уловено в капана на удивителното налягане, но в следващите няколко седмици учените планират постепенно да намалят стойността му.

Според една от съществуващите теории, металния водород ще остане стабилен при стайна температура – прогноза, която професор Силвера, нарича “изключително важна.”

“Това означава, че ако намалите налягането, той ще си остане метален, подобно на начина, по който се формират диамантите. Те се образува от графит, подложен на висока температура и налягане. Диамантите си остават диаманти дори когато температурата и налягането бъдат отстранени”, казва той.

Ако тази теория се окаже вярна, свойствата му на суперпроводник ще променят драстично всички процеси, при които се използва електричество.

При преноса на енергия се губят близо 15%, ако проводниците бъдат изработени от новия материал това ще внесе съществена промяна.

Металния водород ще ни улесни и в изследването на Слънчевата система, като ни осигури гориво – 4 пъти по-мощно от съществуващите в момента.

За производството на метален водород е необходимо огромно количество енергия. Ако той бъде върнат отново в състояние на молекулен водород, цялата енергия ще се освободи и той ще се превърне в най-мощното ракетно гориво създавано някога.

Според други учени обаче металният водород ще се окаже нестабилен и постепенно ще се разпадне.

Професор Силвера е категоричен, че дори и металният водород да може да съществува единствено в диамантената клетка, откритието им си остава фундаментално.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини