800-1000 учители ще бъдат пенсионирани до 2018 г.

Между 800 и 1000 преподаватели ще бъдат пенсионирани у нас до края на тази година. Броят им е два пъти по-малък от първоначалните разчети.

Това каза председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

Причината за намаляване на броя на излизащите в пенсия учители е национална стратегия за намаляване на негативния ефект от масовото излизане в пенсия на педагогически кадри, която вече и в действие. 

Стратегията е разработена по искане на СБУ, защото, ако се продължава с такова темпо да се изкарват учителите от образователната система, след две години няма кой да влезе в училищата, обясни Такева.

Тя посочи, че през 2016 година се пенсионираха 2500 учители, през 2017 г. трябва да  са около 2800, но тя е убедена, че с тази стратегия ще бъдат около 800 до 1000.

В края на миналата година синдикатите договориха 10% ръст на  учителските заплати и обезщетение при пенсиониране в системата - 10,5 заплати. 

Големият проблем в системата обаче е, че имаме най-застаряващите учители в ЕС.Средната възраст е над 52 г. и се покачва. Разликата между децата и учителите вече е почти 2 поколения. Нормално е да е едно поколение, за да няма проблем с комуникацията.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини