Указ в ДВ: Народното събрание се разпуска от 27 януари

В извънреден брой на „Държавен вестник“ тази сутрин излезе указът, с който президентът Румен Радев разпуска 43-ото Народно събрание, считано от 27 януари.

С указа се насрочват изборите за ново Народно събрание за 26 март, отбеляза БНР.

В програмата на последния заседателен ден на този парламент - 26 януари, е заложено разглеждане на второ четене на промени в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в Закона за регионалното развитие. 

Очаква се парламентарните групи да направят заключителни декларации. 

Този парламент взе неразумни за България решения и е изчерпан, вече обяви оценката си лидерът на БСП Корнелия Нинова. НС е изчерпано, загубено време за България, смята тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък каза, че партията е готова за избори.

Затруднения в изборния ден

Насрочените от президента Румен Радев за 26 март предсрочни парламентарни избори съвпадат с преминаването към лятно часово време, пише "24 часа". Тогава ще преместим стрелките с час напред, което означава, че всички, свързани с организацията на вота, трябва да станат час по-рано. Както и избирателите, които имат и други планове за деня, а държат преди това да гласуват, отбелязва вестникът. Съвпадението може да затрудни най-вече секционните комисии.

Извънредният вот на 26 март обаче създава друг сериозен проблем пред комисията. Според чл. 206 в Изборния кодекс “в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване”.

Според някои експерти текстът не е императивен, но според други това значи задължително във всяка секция да има машина. Секциите са около 12 500, а ще е нужен и резерв от машини.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    2 -1
    09:37, 26 яну 2017
    Снимка пред строя и повече да не ви видим там!Боклуци с боклуци.
    Особено лица като Менда,Делянчо,Главчо,Цв.Цв. и целия реформаторски блок.Искаме да ви няма.
Последни новини