Банго Васил в училище „Славейков”

Изображение 1 от 3

    Ученици , учители и родители от СУ „Петко Рачов Славейков“ се насладиха на представлението, подготвено от учениците от клуб „Млади будители“  по проект „Училище  за шампиони“ по оперативна програма „Наука и интелигентен растеж“  Темата бе „Познатият и непознатат Банго Васил“, или как ромската общност в България празнува настъпването на Нова година.  Актьорските способности на участниците от клуба предизвикаха бурните аплодисменти на  публиката в препълнената актова зала, с представлението на ромския съд „Мешерето“ и решенията, които то бе длъжно да вземе.  Момата, за която е бил платен най-голям откуп, за да стане булка, трябваше да доказва способностите си по гледане и гадаене на ръка. Случайно избраният господин Багдасаров  беше „потърпевш“  и сам се увери в гадателските способности на момичето.  След успешно приключилата стара година, дойде време ромите да посрещнат и новата  година. Около богата трапеза се събра многолюдно семейство и с песни и танци посрещнаха Новата година. По стара традиция ромският дом беше посетен и от сурвакарите, които наричаха  за здраве и берекет и според обичая получиха пари, ябълки, орехи. Към   веселбата се присъединиха и комшиите.  Актьорското майсторство на учениците зарази и всички присъстващи, които пяха, танцуваха и се веселиха дълго след като свърши представлението.

    Това е поредната изява на младите  будители, които  преди седмица поставиха представлението „Рекламата в историята – една не/възможната връзка“, както и рецитал по стихове на Дамян Дамянов.

    В подготовката на дейностите се включиха и клубовете „Живо наследство“ и  клуб „Природозащитници“,  „Журналистически клуб Славейков“, които помогнаха за сценария, за подготовката на интериора за представлението. Ръководителят на клуба Димитър  Димов има още много идеи, които чакат да бъдат реализирани. Предстои, организирано от няколко клуба, представянето на обичая Сирни заговезни, които се празнува на 26.02.2017 г.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини