Опортюнити - един тийнейджър на Марс (видео)

Ровърът Опортюнити навърши 13 години на 24 февруари.За рождения ден на марсохода-изследовател NASA Jet Propulsion Laboratory публикува шеговитото видео, в което описва тийнеджърските му навици.

 1. По-независим
Opportunity се превърна в алпинист. Проектиран да се изкачва по 15-градусови наклони, но срещна и 30-градусови склонове на Марс. Понякога опорюнити подхожда твърде оптимистично и мисли, че може да продължи, когато наистина не трябва. Като типичен тийнейджър, е склонен да мисли, че е непобедим.

2. Стои до късно
Понякога остава до наистина късно, за да говори с приятелите си - Odyssey и Maven, на орбита около Марс - двата спътника, които предават данни до и от Земята. Вижда луните Фобос или Демос.

3. Обича да споделя
Опортюнити обича да се документира всичко. Просто обича да споделя снимки. Снимките, направени от Opportunity са на разположение на адрес: http://nasa.gov/mer/

4. Не винаги се обажда вкъщи
Понякога Опортюнити мълчи. Това не е, защото не иска да се обажда вкъщи. Това е заради изтощени батерии

5. Поумнява
Понякога Opportunity мисли, че е по-умен от нас и отказва да отиде там, където му е казано. Обикновено е прав. Достигна по-далеч, отколкото всеки друг марсоход в историята. След редица софтуерни актуализации Опортюнити стана по-умен. Актуализациите на софтуера го направиха по-автономен. Опортюнити определено съзрява и пораства.

6. Винаги е любопитен
Следващата дестинация на ровъра е долина, която евентуално е формирана от вода.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини