Защо в САЩ президентът полага клетва на 20 януари?

На 20 януари 1937 г. Франклин Делано Рузвелт поставя началото на полагане на клетва президента на САЩ на този ден. Преди това датата е била 4 март.

Рузвелт беше избиран за президент четири пъти - през 1932, 1936, 1940 и 1944 г., преди мандатите на американския държавен глава да бъдат ограничени до два. Рузвелт почина по време на четвъртия си мандат през 1945 г.

През 1961 г. Джон Кенеди встъпва в длъжността президент на САЩ, като най-млад и първи римокатолически президент. Неговото церемониално обръщение е едно от най-запомнящите се за ХХ век.

Лъндън Джонсън е единственият президент, положил клетва на борда на самолет на 22 ноември 1963 г. Той е бил в самолета на Air Force One в Далас, малко преди да отлети за Вашингтон след убийството на Джон Кенеди същия ден сутринта. Ковчегът с тленните останки на Кенеди също е бил на борда на самолета.

През 2009 г. Обама трябваше да положи клетвата два пъти. Председателят на Върховния съд Джон Робъртс пропусна една от думите в клетвата при публичната церемония. Двамата повториха клетвата на следващия ден в Белия дом, за да няма съмнения дали президентът законно е започнал мандата си.

Той стана първият чернокож президент в страната.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини