Елените лопатари убити от скитащи кучета в ловно стопанство Чеганци

10 елена лопатари са убити от скитащи кучета на територията на ловно стопанство Чеганци в община Кърджали. Стопанството се използва от Ловно-рибарското сдружение в Кърджали за адаптация на елени лопатари, които ловците закупуват със собствени средства и след това разселват в Източните Родопи. 

От регионалния пресцентър на МВР дойде информацията, че инцидентът е станал в периода 10-12 януари. Образувано е досъдебно производство и се издирва извършителят на деянието. 

Председателят на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали Васил Дончев разказа за Радио Кърджали, че за три години са разселили на територията на сдружението 113 елена-лопатари. Тази зима пуснатите на свобода са 28. Базата в Чеганци се използва за аклиматизация на животните. Това е оградена с ограда територия, където те свободно се движат. Убитите 10 елени са закупени през месец декември, ловците са имали намерение да ги разселят след 8 януари, когато приключи груповия лов на диво прасе.

Подивели скитащи кучета са влезли през дупка в оградата и са удушили младите лопатари. Имаме много сериозни съмнения, че е намесен човек или хора, които са направили отвора в оградата и са пуснали кучетата вътре в заграждението. Съмненията ни са заради одрана с нож кожа, която намерихме, разказа Васил Дончев. Подобна трагедия се случва за първи път. Според Дончев, скитащите кучета са по-опасни от вълците, защото са повече от тях и не се страхуват от хората и са способни на агресия, когато огладнеят. Когато се намират извън населеното място, те се водят вреден дивеч и трябва да подлежат на отстрел. 

.

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини