Съдът потвърди паричната гаранция на Иван Тотев

Окръжният съд в Пловдив потвърди наложената мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лв. на кмета на града Иван Тотев.

В понеделник магистратите отстраниха от длъжност Тотев по искане на прокуратурата, която му повдигна обвинение за нанесена щета от 1 млн. лева за общината при обществена поръчка за изграждане на зоопарк. 

Окръжните съдии гледаха делото за мярката за неотклонение на пловдивския градоначалник, след като от Софийска градска прокуратура по факс вчера е изпратена жалбата на защитника адвокат Красимир Елдъров срещу размера на паричната гаранция. 

Пловдивският окръжен съд намира, че жалбата срещу взетата мярка за неотклонение е неоснователна, съобщиха от съда.

Престъплението, за което е обвинен пловдивският кмет, е с висока степен на обществена опасност, а събраните доказателства сочат наличието на обосновано предположение, че обвиняемият Иван Тотев е извършил деянието, в което е обвинен. 

Доводите на защитата, че при определяне на размера на паричната гаранция не е изследвано имотното състояние на обвиняемия са неоснователни, а твърденията за получаваното брутно трудово възнаграждение не е подкрепено с доказателства и не изчерпва въпроса за имотното състояние на обвиняемия, поради което и не опровергава възможността да се изплати така определения размер на паричната гаранция. 

Обвинението е за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност, с настъпили значителни вредни последици, оценени на един милион лева, като случаят е квалифициран от държавното обвинение и като особено тежък. 

Предвид повдигнатите обвинения съдът намери, че определената мярка за неотклонение е законосъобразна по отношение вида и обоснована по отношение на размера, поради което следва да бъде потвърдена.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини