Подготвят парламента за клетвата на новия президент

Подготвят парламента за церемонията по полагане на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България Румен Радев и Илияна Йотова.

Екипи почистват пространството около Народното събрание, камиони извозват струпания от снегорините сняг. Полицейски екипи помагат при организацията на движението около сградата.

Специално внимание се отделя на парадния вход на парламента, от където по червен килим ще влизат всички официални гости на церемонията. Те ще бъдат посрещнати от представителна гвардейска рота.

Телевизионни екипи вече са разположили техниката си около сградата на парламента. В пленарната зала се правят последни тестове на звука и осветлението.

Очаква се церемонията да уважат президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания.

Церемонията по полагане на клетва ще започне в 10.00 часа в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще прочете решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България. 

В пленарната зала ще прозвучат националният химн и химнът на Обединена Европа. Румен Радев ще направи първото си обръщение пред Народното събрание.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини