Посланикът на САЩ: Настроен съм изключително оптимистично

Вече почти една година съм в София като посланик и съм изключително оптимистично настроен, каза посланикът на САЩ Ерик Рубин.
Американският посланик направи това изявление по време на първия форум на общността на Фондация "Америка за България" в София, предаде БТА.

Има наистина големи предизвикателства пред България - криза с мигрантите, изтичане на мозъци, притеснения за бъдещето на ЕС, но аз съм оптимист относно европейския проект, който САЩ винаги са подкрепяли, посочи посланик Рубин. 

Българите за мен са направили правилния избор с това, че се свързват с Европа и трансатлантическия алианс, отбеляза той. 

Ерик Рубин ще запази поста си в България и след смяната на администрацията в Белия дом, писа неотдавна "Стандарт", като се позова информация от посолството на САЩ.

Неотдавна от екипа на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп обявиха, че всички посланици, назначени от Барак Обама, трябва да напуснат постовете си до 20 януари.

Днес Рубин припомни, че през 1991 г. е бил създаден Българо-американският инвестиционен фонд и тогава е отпуснал 55 милиона долара за инвестиции в България. Този фонд успя чрез добри бизнес практики да превърне тези 55 милиона долара в над 400 милиона, каза посланикът и допълни, че с приходите, спечелени от фонда, е създадена фондацията "Америка за България". 

Посланикът отбеляза също, че фондацията не е част от американското правителство и има независим борд на директорите. 

Нанси Шилър, президент на "Америка за България", също подчерта, че фондацията е независима, неправителствена, необвързана политически. Мисията й е да подпомага частния сектор, чрез образование, чрез гражданското общество, чрез изкуство и култура, културното наследство, програми, насочени към хората в неравностойно положение, обясни Шилър. 

Новото мото на фондацията е "Американският оптимизъм среща българския потенциал". 

От създаването си през 2009 г. до днес фондацията е инвестирала над 186 милиона долара за развитие на потенциала на България и потвърждава дългосрочния си ангажимент да дарява по около 20 милиона долара на година в подкрепа на България.
 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини