Бизнесът чака 107 млн. лв. от плана ”Юнкер”

Общият бюджет на ОП "Развитие на човешките ресурси" за изпълнение чрез финансови инструменти е 107.5 милиона лева.

Това каза социалният министър в оставка Зорница Русинова на конференцията "Планът "Юнкер" - възможности и резултати", организирана от КРИБ, съобщи БТА. 

Тя посочи, че първият транш от 70 милиона лева вече е подписан през май, а 35 милиона лева са насочени към развитие на предприемачеството. Те са за създаване на възможности за микро- малки и средни предприятия, които са или стартиращи, или функционират до две години, да получат микрокредити между 5 000 и 50 хиляди лева. 

Допълнително 12 милиона са насочени към изпълнение на младежката гаранция, като ще се създаде възможност за младежи до 29 години, които са иновативни и имат желание да започнат свой бизнес, да се подкрепят чрез възможности за микрокредитиране. 

По думите на Русинова друга важна тема е подкрепата на социалното предприемачество като начин за включване на социално уязвими групи на пазара на труда. Тя припомни, че през предходния програмен период бяха създадени над 300 социални предприятия, подкрепени от местната власт, от неправителствени организации или от частния бизнес. Сега предстои да се създадат възможности чрез микрокредитиране за нови социални предприятия. 

Русинова посочи, че темата за предприемачеството се ситуира в социалното министерство, защото е свързана със заетостта. В Плана "Юнкер" очакванията на ниво ЕС са за създаване на над 1 милион и 400 хиляди работни места. 

Тя припомни, че през предишния програмен период имаше много схеми, насочени към създаване на микро- и малки предприятия под формата на грантово финансиране до 20 хиляди лева, но, независимо от някои доста успешни идеи, оцеляването им много трудно на българския пазар, тъй като нашият кредитен пазар не може да ги подкрепи.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев заяви по време на форума, че първостепенната задача на страната е да се научи да ползва европейските средства от финансов инженеринг. 

На същото мнение е и финансовият министър Владислав Горанов, който определи грантовете, като тежка дрога, финансовите инструменти, като по лека, от която бизнесът не е толкова зависим.

Дончев посочи, че след 2020 г. еврофинансиране и кохезионна политика ще има, но е сигурно, че тя няма да изглежда по същия начин. 

Той прогнозира, че ако делът от финансиране, посветен на инструментите за финансов инженеринг, е 10 на сто от цялата финансова рамка, за следващия програмен период ще е поне една четвърт. Затова пред нас е първостепенната задача да се научим да ползваме тези средства, отбеляза вицепремиерът и допълни, че към момента ползваме нищожна част от възможностите, които са пред нас.

По друга тема Дончев съобщи, позовавайки се на информация от Народното събрание, че е реалистично в оставащите няколко дни на този парламент да бъде гласуван проектозаконът за концесиите, което, по думите му, ще е добре за разумното управление на държавните активи и за възможностите за бизнеса.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини