Ловците с акция "Да подхраним дивеча"

Ловните дружинки в област Кърджали провеждат акции за подхранване на дивеча в събота и неделя. Това е един от малкото начини да се помогне на животните, защото, заради дълбоката снежна покривка, те са лишени от храна и гладуват.

Българският Ловно-рибарски съюз в Кърджали излезе с апел към ловните дружинки, въпреки тежките условия, да заредят хранилките със сено и фураж. За Радио Кърджали Васил Дончев, председател на областната структура на Ловно-рибарския съюз съобщи, че дружинките разполагат с необходимите количества храна, но проблем е достигането до хранилките. 

" В Кърджали снежната покривка е около 20 сантиметра, но по местата, където обитава дивечът, тя е над половин метър. Има и преспи. Достигането до хранилките е много трудно, но ловците трябва да се справят, въпреки трудностите", каза Васил Дончев. Снегът се превръща в истински капан за дивите животни. Те трудно се придвижват и стават лесна плячка на хищниците. 

Освен вълците и чакалите, опасност за дивеча представляват и подивелите кучета. Пораженията от тях често са по-големи от нанасяните от хищниците, каза още Васил Дончев.

Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини