Бивш шпионин на МИ-6 бил автор на секретното досие за Тръмп

Кристофър Стийл, който е написал секретното досие за уж събраната от Москва компрометираща информация за избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, е бивш служител на британската секретна служба МИ-6, съобщава "Ройтерс".

Стийл е част от британската компания Orbis Business Intelligence. Тя е базирана в Лондон и повечето ѝ служители са бивши агенти на британските спецслужби и изпълнява деликатни поръчки на частни компании.

52-годишният Стийл, по думите на негов съсед, от няколко дни е изчезнал и не отговаря на молбите да коментира досието, подготвено на основата на докладни записки, съставени в периода юни-декември 2006 г. 

Американският вестник "Уолстрийт джърнъл" твърди, че въпросната лондонска компания е създадена през 2009 г. и според нейния сайт базира твърденията си на данни и мнения на "глобална мрежа" от експерти и видни предприемачи, провежда "операции по събиране на разузнавателна информация" и "трудни, често трансгранични разследвания".

Сведенията от разпространения из медиите документ изглеждат твърде съмнително и се нуждаят от проверка, отбелязва изданието и подчертава, че е безсмислена самата постановка на въпроса, че руските спецслужби биха решили да поверят толкова сензационни данни на бившия сътрудник на британското външно разузнаване МИ-6 Стийл, защото в Русия "смятат, че ако си агент, оставаш такъв завинаги".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини