В удар на САЩ в Афганистан м.г. са убити 33-ма цивилни

При американски въздушен удар по талибаните в афганистанската северна провинция Кундуз през ноември м. г. са били убити 33-ма цивилни.

Това е установено в разследване на американските военни, цитирано от ДПА и БТА.

Ударите са били поискани за подкрепление от афганистански и американски сили. А жертвите са от село Боз в Кундуз, посочва Асошиейтед прес.

"За съжаление разследването показа, че при атаката против талибани, използващи къщи на цивилни като огневи позиции, са били убити 33-ма и ранени 27 цивилни", се казва в съобщение на военните.

От мисията на НАТО в Афганистан "Непоколебима подкрепа" допълват:

"Разследването установи, че американските сили са действали при законна самоотбрана, в съответствие с военните закони и при спазване на правилата. По време на битката не е било видяно и идентифицирано нито едно цивилно лице."

След нападението гневни местни жители донесли пред местната управа десетки тела, включително на деца и на хора от семействата на талибански бойци.

"Независимо от обстоятелствата дълбоко съжалявам за причиняването на невинни жертви", заяви генерал Джон Никълсън, главнокомандващ силите на САЩ и мисията на НАТО в Афганистан.

Мишена на операцията – поясняват военните - били талибански командири, отговорни за насилието в град Кундуз през октомври.

Смъртта на цивилни предизвика огромно възмущение. ООН и други хуманитарни организации заклеймиха въздушната атака.

"Смъртта на мирни граждани е недопустима и подкопава усилията за установяване на мир и стабилност в Афганистан", заяви ръководителят на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (UNAMA) Тадамичи Ямамото.

ООН съобщи, че води собствено разследване; заключения от него се очакват до края на месеца.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини