Цвета Караянчева: ГЕРБ има ясна визия за постигнатото през последните 2 години, но и за допуснатите грешки

Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Депутатите проведоха днес първото си заседание за новата година. Партиите представиха в декларации вижданията и очакванията си за малкото оставащо време на 43-то Народно събрание. На какво залагат и ще стигне ли оставащото време да свършат, каквото искат, питаме Цвета Караянчева, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Добър вечер.
Цвета Караянчева: Добър вечер.
Водещ: И така, г-жо Караянчева, рано е още за обобщения, затова нека да наблегнем на това какво ще се върши в оставащите дни на парламента, колкото и да са те?
Цвета Караянчева: В интерес на истината, времето наистина е малко, но въпреки всичко има време, за да внесем нашия законопроект, който ще направи промени в Изборния кодекс във връзка с референдума. Защото няма как да оставим 2.5 млн. български граждани, които са дали гласа си, без да бъдат зачетени в този парламент. Важно е да бъдем отговорни. За съжаление, днес решението беше отхвърлено и разискванията отпаднаха. Виждаме, че на този етап ние сме малцинство за тази кауза, която искахме да гласуват народните представители. Но утре ще внесем нашия законопроект, и се надяваме другата седмица да мине през комисия, за да може народните представители да изкажат своите съображения, и тогава да стане ясно на българските избиратели кой се страхува от народа, кой се страхува от това дали всеки един, който е изпратен в Народното събрание, има свое лице, физиономия и може да запази своята идентичност и да пази интереса на българските граждани.
Водещ: Освен референдума, кои са другите най-важни задачи за последните заседания на Народното събрание?
Цвета Караянчева: Заложили сме консенсусни тези, които са свързани с ратификации и синхронизиране на българското законодателство с европейското. Има много доклади на различни агенции, които трябва да се приемат в последните няколко заседания на Народното събрание. И естествено, парламентарният контрол, който това е естествено възможността на народните представители да бъдат коректив на управлението в оставка на правителството. Защото знаете, че много на представители на опозицията се опитват всячески да упрекват правителството, че едва ли не то седи, въпреки всичко, защото иска да прави някакви нередни неща. Така че оставащите два петъка също ще бъдат възможност за един такъв парламентарен контрол, за да могат и българските граждани да видят какво се случва. Но в интерес на истината, аз мисля, че ситуацията, в която се намира държавата тази седмица, стана ясно, че макар и в оставка, правителството работи, изпълнява своите задължения така, както в Хитрино, така и в тази сложна обстановка, в която се намираме в момента. Говоря за зимната обстановка.
Водещ: Г-жо Караянчева, смятате ли, че депутатите ще съумеят да се съсредоточат върху работата си или да очакваме предизборната кампания да стартира по-рано?
Цвета Караянчева: Бъдете сигурна, че ще има много предизборни изказвания, ще има законопроекти, които ще изскачат в последния момент, които ще бъдат входирани само и само, за да се прави политика, за да се правят предизборни послания от трибуната на Народното събрание, защото оставащите 2-3 седмици са възможност и партийните лидери, и хората, които са в Народното събрание може би за последно, все пак да представят по някакъв начин своята платформа. Така че очаквам много сериозни предизборни послания и може би в тези 2 седмици ще се повтори същото, което се разрази 2-3 седмици преди президентските избори. Знаете, БСП и черни знамена развяваха, и правеха различни изказвания. Очакваме да видим какво ще се случи. Определено ще се използва трибуната на Народното събрание за предизборни цели.
Водещ: А вие в ГЕРБ с каква настройка отивате на избори?
Цвета Караянчева: Ние направихме своите анализи и имаме изключително отговорно отношение към предстоящите избори. Сега на 21 януари ще направим едно заседание с партийния актив. Имаме ясна визия къде сгрешихме, какво точно трябва да се прави и ще направим един отчет – ще кажем какво сме направили, къде сме сбъркали. Знаете ли, в тези 2 години, в които управлявахме, парламентът получи една друга визия, една друга физиономия – имаше диалог, имаше възможност за подкрепа на добри инициативи. Дори, ако се върнем една година назад, когато с 204 гласа успяхме да променим Конституцията – това са важни неща, които трябва да останат в историята на този парламент. Изключително висока подкрепа имаше правителството във всички политики, които правеше коалиционното управление. И без подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ това нямаше как да се случи. Благодарение и на парламента, и на правителството, най-вече на политиките, които правителството прокарваше, имаме рекорден икономически растеж, бюджетен излишък, намалена безработица, инфраструктурата се подобрява. България стои стабилно на европейската карта и тя е сериозен европейски партньор и се ползваме не само с тази европейска солидарност в лицето на еврофондовете, но знаете, че и тези 160 млн. евро бяха предоставени за справяне с миграционния натиск, което е признание, че България е външна граница на Европейския съюз. Има много неща, които трябва да си кажем и много политики, които трябва да коригираме, както в социалната и здравната сфера, така и в образователната. Важно е да се правят посланията, които наистина са близо до хората. Но ние няма от какво да се срамуваме, защото през тези 2 години имаме наистина добри резултати. Но естествено, имаме какво да подобрим, имаме и по какъв начин да достигнем до всяка къща, до всеки български избирател.
Водещ: Ако трябва да дадете оценка на работата, свършена до момента в държавата, каква би била тя? Би ли била положителна?
Цвета Караянчева: Разбира се, положителна. Защото усилията, които направи правителството, за да получи признанието и на Европа, и на всички партньори, както и на съседските, така и държавите на Балканите, ако щете и в световен мащаб. Но това, което направи за българската икономика, за повишаването на доходите, за намаляване на безработицата, и всички тези политики, които успя да реализира, са една добра посока за положителна оценка. Има наистина още много неща, защото няма как 4-годишна програма да се изпълни за 2 години. Остават още много недовършени неща, които се надяваме, че след няколко месеца ще успеем да довършим. А те ще бъдат и актуализирани, те ще бъдат прецизирани, за да може наистина да бъдат максимално близо до хората политиките.
Водещ: този ред на мисли, г-жо Караянчева, имате ли предположения как ще изглежда новият парламент или поне как бихте искали да изглежда?
Цвета Караянчева: Не мога да кажа как ще изглежда, защото все пак българският избирател е този, който ще каже, и той ще прати тези партии, които успеят да го спечелят. Надявам се да може да се сформира едно стабилно мнозинство и това, което трябва да се свърши в следващите 4 години да има ясни срокове, да има времеви срокове, за да може да има и по-голямо доверие. Когато имаш дадена задача и я реализираш в определен срок, и след това покажеш резултатите от нея, така много по-лесно се печели доверие, така много по-лесно се убеждават хората, че наистина обещано и изпълнено, както се казва. Но важно е да се сформира едно стабилно управление в следващия парламент, за да може на фона на тези геополитически събития, които се случват, България да продължи да остава един остров на стабилност. Защото наистина това, което се случва около границите на България, е притеснително, и трябва да има стабилно управление, което да тежи на мястото си, което да има авторитет пред Европа и да бъде национално отговорно.
Цвета ЛАЗАРКОВА

Източник: http://www.focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини