Средната стойност на фактурите към EVN за ток за декември e около 65 лева

Всеки втори клиент на EVN България е потребил през декември 2016 г. до 300 киловатчаса електроенергия. Това сочат данните на дружеството в Югоизточна България за потреблението.

Средната стойност на фактурите при всички битови клиенти на EVN България за декември 2016 г. е 64,47 лв. с ДДС, с 19,4% повече спрямо средната фактура от декември м.г. Тази разлика идва от по-високото средно потребление, което през декември 2016 г. е било 352 kWh.

 Данните по нива на потребление са както следва:

§  Консумация на електроенергия до 300 kWh имат 55,9% от клиентите. Средната стойност на фактурата за декември 2016 г. при тях е 22,02 лв.

§  Консумация на електроенергия от 301 до 1000 kWh имат 38,7% от клиентите. Средната стойност на фактурата за декември при тези клиенти е 100,15 лв.

§  Консумация на електроенергия над 1000 kWh имат 5,4% от клиентите. Средната фактура за декември 2016 г. при тези клиенти е 247,47 лв.

Посочените средни стойности на потребление и фактури не могат да се отнесат към даден конкретен случай, тъй като консумацията на електроенергия при всеки клиент е индивидуална.

Сред основните фактори за размера на декемврийските фактури са занижените температури от началото на декември 2016 г., които са значително по-ниски спрямо декември 2015 г. Определящо за по-високата консумация е начинът на отопление на клиентите. В планински области като Смолян, в която традиционно се ползват дърва за отопление, потреблението и фактурите са по-ниски сравнено с области с големи градове, където най-честият начин за отопление е чрез електроуреди.

Във всяка фактура за електроенергия, издавана от EVN България, се съдържа конкретният период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срокът на следващо отчитане, срокът на следващо плащане, както и телефонен номер за връзка с дружеството. Графикът за плащане по групи клиенти е:

§  за клиенти група I – от 10-то число

§  за клиенти група II – от 17-то число

§  за клиенти група III – от 24-то число

§  за клиенти група IV – от 30-то число

EVN България напомня някои лесни практически съвети за разумно потребление на електроенергия:

§  не покривайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението.

§  проветрявайте помещенията редовно с широко отворени врати и прозорци, но за кратко, за да запазите топлината на стените

§  намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

§  не поставяйте отоплителни тела в близост до хладилник.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини