Предизвестени клишета (видео)

Новият детски филм на Дисни „Приказки за лека нощ" (Bedtime Stories) е наивистична история от режисьора на „Лак за коса" Адам Шакман (предимно познат като хореограф), не особено опитните сценаристи Мат Лопез и Тим Херлихи и Адам Сандлър в главната роля (на Скийтър Бронсън).
Той играе глуповато момче за всичко в хотел, който незаконно е бил отнет от семейството му преди години от сегашния собственик – Бари Нотингам.
Животът е несправедлив, но всичко се преобръща, когато сестрата на Скийтър (в ролята – Къртни Кокс) заминава на интервю за работа в друг град.
Тя му оставя двете си деца и морското им свинче с огромни очи за няколко дни.
Оказва се, че единственото забавно нещо, което четиримата могат да правят заедно, е да се приспиват.
Така на Скийтър не му остава нищо друго, освен да започне да съчинява приказки за лека нощ. Той обаче разбира, че историите, колкото и да са абсурдни, се сбъдват на следващия ден.
Разбира се, това не го спира и Скийтър решава, че е получил дълго чакания шанс да промени живота си. И се възползва - бавно и не съвсем безпроблемно. Накрая обаче му се налага сам да се опре на съдбата и да я вземе в собствените си ръце.
Няма нужда да споменавам, че става дума за предсказуема фабула и не особено остроумни шеги по цялото й продължение.
Тук виновните за тях по сценарий са малчуганите и препускащото им въображение. Аз обаче не вярвам децата да си представят приказни обрати, които впечатляващо напомнят клоунадите в най-смотаните американски комедийни клишета.
Историята не спасяват и преиграните префърцунено-английски преструвки на Ръсел Бранд („Прелъстен и изоставен").
Отдавам липсата на старание по отношение на конфликтите и обратите в сценария на факта, че напоследък Сандлър се е увлякъл сериозно по плоските поучителни инфантилни комедии за възрастни, а Холивуд отдавна пренебрегва сложността както на жанра детски филм, така и на комедийния.
Единственият пипнат със старание елемент от „Приказки за лека нощ" са специалните ефекти в четирите тематични и не особено интересни истории – кралско-приказна, уестърн, гладиаторска и космическа.
Това обаче отдавна не е достатъчно дори за филм, който трябва да се излъчва в някой неделен следобед по националната телевизия.
Аз не бих направила грешката да го гледам във време и място, различно от това.

Ето и трейлъра:

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини