Готви се разпределянето на 580 млн. лв. от парите на КТБ

Започнала е подготовка за разпределянето на около 580 млн. лв. на КТБ между вложителите с негарантирани влогове и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

На 23 ноември 2016 г. ФГВБ е създал специална работна група, която ще трябва да организира процеса по изготвяне на частичните сметки за разпределение на наличните суми, става ясно от електронната книга на актовете на фонда, която е публична.

В съобщението не се посочва размерът на средствата, който ще се разпределя, но по официална информация на синдиците до парламента към 31 август 2016 г. наличните парични средства на КТБ в каса, по сметка в БНБ и по сметка на синдика са били в размер на 578 млн. лв.

Все още разпределението на парите се бави заради висящо съдебно дело, с което се оспорва списъкът на кредиторите на банката, изготвен от синдиците и включващ около 8000 лица.

В края на 2015 г. стана ясно, че неправителствената организация "Ние, гражданите", която твърди, че защитава вложителите на КТБ, е оспорила всички вземания на кредиторите. Сред тях са дори средствата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер на 3.7 млрд. лв., с които бяха покрити защитените депозити.

Сред фирмите-кредитори, срещу които са внесени възражения, има такива, за които се смята, че са в обсега на ексбанкера Цветан Василев, но също и такива, които са близки до депутата Делян Пеевски (като "Табак маркет" и "Промишлено строителство холдинг").

Именно въпросното дело бави разпределянето на средствата. Според неофициална информация се очаква то да приключи в близките месеци и скоро да започне разпределянето на средствата. Източник на Mediapool твърди, че парите на практика ще стигнат само до кредиторите от четвърти ред, а именно вложителите с негарантирани депозити и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Средствата ще бъдат разпределени пропорционално на размера на вземането.

Паричните средства са около половината от масата на несъстоятелността на КТБ, която по данни към септември 2016 г. е 1.38 млрд. лв.

Освен паричните средства сред най-съществените активи на трезора, които влизат в масата на несъстоятелността, са кредити и вземания на обща стойност 529 млн. лв., вземания от банки в размер на 85 млн. лв. и финансови активи на разположение за продажба – 51 млн. лв.

Възможно е до няколко месеца наличните парични средства на КТБ да се увеличат и с вземанията й от Търговска банка "Виктория" в размер на около 90-100 млн. лв., ако дотогава се финализира продажбата на институцията. До финалния етап достигнаха кандидатурите на "Българо-Американска кредитна банка" и "Търговска банка Д".

Междувременно през декември 2016 г. безшумно е започнало осребряването на активите на фалиралата КТБ.

На 9 ноември 2016 г. Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е одобрил дългоочакваната "Програма за осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността на КТБ", става ясно още от електронната книга на фонда.

Според източник на Mediapool програмата е 5-годишна.

Въпросното осребряване трябва да става чрез публични търгове. Още на 1 декември 2016 г. шефът на ФГВБ Радослав Миленков е разрешил на синдиците да извършат публична продан на вещите и правата, включени в програмата за месец декември. Не е ясно обаче какви точно са те.

От ФГВБ отказаха да коментират всякакви въпроси на Mediapool, като обясниха, че засега се въздържат от предоставяне на информация. Затова Mediapool поиска програмата за осребряване, както и други данни по реда на Закона за достъп до обществена информация и очаква отговор.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини