21 °C

Готви се разпределянето на 580 млн. лв. от парите на КТБ

Започнала е подготовка за разпределянето на около 580 млн. лв. на КТБ между вложителите с негарантирани влогове и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

На 23 ноември 2016 г. ФГВБ е създал специална работна група, която ще трябва да организира процеса по изготвяне на частичните сметки за разпределение на наличните суми, става ясно от електронната книга на актовете на фонда, която е публична.

В съобщението не се посочва размерът на средствата, който ще се разпределя, но по официална информация на синдиците до парламента към 31 август 2016 г. наличните парични средства на КТБ в каса, по сметка в БНБ и по сметка на синдика са били в размер на 578 млн. лв.

Все още разпределението на парите се бави заради висящо съдебно дело, с което се оспорва списъкът на кредиторите на банката, изготвен от синдиците и включващ около 8000 лица.

В края на 2015 г. стана ясно, че неправителствената организация "Ние, гражданите", която твърди, че защитава вложителите на КТБ, е оспорила всички вземания на кредиторите. Сред тях са дори средствата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер на 3.7 млрд. лв., с които бяха покрити защитените депозити.

Сред фирмите-кредитори, срещу които са внесени възражения, има такива, за които се смята, че са в обсега на ексбанкера Цветан Василев, но също и такива, които са близки до депутата Делян Пеевски (като "Табак маркет" и "Промишлено строителство холдинг").

Именно въпросното дело бави разпределянето на средствата. Според неофициална информация се очаква то да приключи в близките месеци и скоро да започне разпределянето на средствата. Източник на Mediapool твърди, че парите на практика ще стигнат само до кредиторите от четвърти ред, а именно вложителите с негарантирани депозити и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Средствата ще бъдат разпределени пропорционално на размера на вземането.

Паричните средства са около половината от масата на несъстоятелността на КТБ, която по данни към септември 2016 г. е 1.38 млрд. лв.

Освен паричните средства сред най-съществените активи на трезора, които влизат в масата на несъстоятелността, са кредити и вземания на обща стойност 529 млн. лв., вземания от банки в размер на 85 млн. лв. и финансови активи на разположение за продажба – 51 млн. лв.

Възможно е до няколко месеца наличните парични средства на КТБ да се увеличат и с вземанията й от Търговска банка "Виктория" в размер на около 90-100 млн. лв., ако дотогава се финализира продажбата на институцията. До финалния етап достигнаха кандидатурите на "Българо-Американска кредитна банка" и "Търговска банка Д".

Междувременно през декември 2016 г. безшумно е започнало осребряването на активите на фалиралата КТБ.

На 9 ноември 2016 г. Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е одобрил дългоочакваната "Програма за осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността на КТБ", става ясно още от електронната книга на фонда.

Според източник на Mediapool програмата е 5-годишна.

Въпросното осребряване трябва да става чрез публични търгове. Още на 1 декември 2016 г. шефът на ФГВБ Радослав Миленков е разрешил на синдиците да извършат публична продан на вещите и правата, включени в програмата за месец декември. Не е ясно обаче какви точно са те.

От ФГВБ отказаха да коментират всякакви въпроси на Mediapool, като обясниха, че засега се въздържат от предоставяне на информация. Затова Mediapool поиска програмата за осребряване, както и други данни по реда на Закона за достъп до обществена информация и очаква отговор.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини