3 °C

Бъчварова поиска активизиране на областния кризисен щаб,заради очаквания сняг

Обилен снеговалеж, минусови температури и снежни виелици връхлитат страната в дните от 5 до 8 януари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В тази връзка от МВР призовават населението да се съобрази с предстоящото застудяване и усложняване на зимната обстановка и да се въздържа от пътуване, а институциите – да предприемат допълнителни мерки за повишаване готовността за действие и да организират запасяването с храна, лекарства и гориво за отопление. В писмо до областните управители и НСОРБ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочва, че е необходимо да се извърши преглед на плановете за защита при бедствия и при необходимост да се активират областните щабове. Диспечерските пунктове на ЕВН, ВиК и пътноподдържащите фирми да бъдат подсилени с допълнителни екипи за предотвратяване на инциденти. Строго да се контролират дейностите по зимното поддържане на пътната мрежа. Да се създаде организация за временно настаняване /в случай на нужда/ на хронично болни, бременни жени и пациенти на хемодиализа в болничните заведения. При възникване на бедствие да се извърши своевременно предупреждение на изпълнителната власт, съставните части на Единната спасителна система и населението.

Според прогнозата на НИМХ, от днес над цялата страната ще завали, като дъждът постепенно ще премине в сняг. През нощта срещу петък валежите от сняг ще се усилят, като на места в Родопите и Предбалкана снежната покривка ще достигне до 30-50 см. Особено студено ще бъде през почивните дни. Ще духа силен северен вятър, ще има виелици и снегонавявания, а температурите ще се понижат до -15-17 градуса.

Във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка, сме взели необходимите превантивни мерки и всички служби от единната спасителна система са в готовност да реагират своевременно с жива сила и техника. Вече имаме опита от зимата на 2015 г, когато областта ни се оказа в снежна блокада и се надявам, че този път няма да допуснем щети върху инфраструктурата и риск за населението, коментира областният управител Илия Илиев. Имам уверението на Областното пътно управление, че разполагат с достатъчен брой машини за  снегопочистване – над 100,  в това число и роторни снегорини. Горските стопанства също имат сформирани аварийни екипи. МВР, Пожарна безопасност, Пътна полиция и ДАИ са в режим на повишено внимание, за да се предотвратят евентуални задръствания по пътищата или инциденти, вследствие на обледявания, мъгла или снежни виелици. Същото се отнася и за общините. Мобилизирани са и екипите на ЕВН, здравните заведения, БЧК. 

На 28 декември проведохме заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, в който взеха участие представители на всички институции, ангажирани с опазване живота и здравето на хората и инфраструктурата при екстремни природни условия, каквито се очакват в следващите дни. Задействали сме Областния план за защита при бедствия. Областната болница има готовност да хоспитализира болните на хемодиализа, родилките и спешните случаи. Разбира се, най-важно е да не се стигне до затваряне на пътища и прекъсване на електрозахранването. Създадена е необходимата организация, има координация между службите и смятам, че рисковете са сведени до минимум, заяви Илиев.

Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини